Politika

Operatív Törzs: egy fiatal nő a kilencedik koronavírus-fertőzésben elhunyt személy, minimalizálják az orvos-beteg találkozókat

168ora.hu

Láthatjuk, hogy az új eszközök beszerzése folyamatos azért, hogy megóvjuk embertársaink életét – jelentette be Lakatos Tibor. A rendőrezredes szerint már a tegnap megérkezett egészségügyi védőfelszereléseket a rendőrség és más hatóságok eljuttatták a kórházakba azért, hogy valamennyi, az intenzív ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozó megfelelő védelemben részesüljön.




 

Lakatos beszámolt azokról a csalókról, akik pénzt próbáltak kicsikarni főként idősekből, hatósági személynek kiadva magukat. Ezzel kapcsolatban már 14 eljárás indult, 16 esetben pedig a rémhírterjesztők ellen indítottak eljárást.

 

Lakatos azt is elmondta, 4207 ember van hatósági karanténban, csak egy nap alatt több mint 3 ezerszer ellenőrizték őket, és már 177 esetben észleltek szabálytalanságot, 24 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 137 fővel szemben pedig feljelentést tettek.

 




Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója

Fotó: Koszticsák Szilárd

Lakatos szerint az üzletek nyitvatartási idejét érintő szabályokat is sokan áthágják, ezért ismételten felhívta a figyelmet a járványügyi intézkedések betartásának fontosságára. A határokon a rendőr ezredes beszámolója szerint nincs már torlódás, folyamatos az ellenőrzése ugyanakkor azoknak, akik belépnek az országba.

 

Kedden újabb 20 igazolt fertőzött beteget regisztráltak, ezzel Magyarországon 187-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, eddig összesen 9-en haltak meg a koronavírus miatt mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A kilencedik elhunyt egy fiatalabb nő, aki számos krónikus megbetegedésben: szív-és keringési rendellenességgel küzdött és anyagcsere betegségben is szenvedett.

 

Müller Cecília ismét kiemelte, hogy a vírus bárhol jelen lehet, és jóval magasabb a fertőzöttek száma, mint a kimutatott megbetegedéseké. Megköszönte mindenkinek, aki betartja a hatóság tanácsait és önkéntes karanténba vonult.




 

Praktikus tanácsokkal is szolgált a tisztifőorvos. Az eddigi adatok alapján a várandósság nem jelent magasabb kockázatot, Müller ugyanakkor hozzátette, hogy maga a várandósság megváltoztatja a szervezet működését, immunrendszerét, éppen ezért őket is különösen védeni kell. Kéri őket, hogy ne menjenek közösségbe, inkább használják az infokommunikációs eszközöket. Mossanak gyakran kezet, ne nyúljanak a szájukhoz, rendszeresen szellőztessenek és naponta fertőtlenítsenek.

Elkezdődött a háziorvosi ellátás racionalizálása. Ennek célja, hogy az orvos-beteg és a betegek egymással való találkozást minimalizálják,

jelentette be Müller. Szerinte az egészségügyben dolgozó krónikus betegek, például cukorbetegek olyan kockázati csoportba tartoznak, akikre ugyanúgy vigyázni kell, mint a 65 éven felüliekre. Éppen ezért őket is, ahogyan az idősebbeket, ki kell vonni a közvetlen orvos-beteg találkozásokból, így telefonos konzultációval, agy más módon vehetnek részt a munkában.

 

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója

Fotó: Bruzák Noémi

Ezeken a helyeken, járásonként, illetve kerületlenként a betegellását módosul. Ez azt jelenti, hogy az akut, légúti betegek számára kialakítanak egy külön részleget, őket fizikailag is elkülönítik a többi betegtől. Ezzel a közeljövőben találkozhatnunk az alapellátás szintjén, mondta az országos tisztifőorvos.




 

Müller Cecília szerint Magyarország lépéselőnyben van. „A járvány természete az, hogy a terjedése oly módon történik, hogy egy fertőzött személy 2-3 másik személynek tudja átadni.

Magyarország előnyösebb helyzetben van, mert időben 2-3 hónapot nyertünk, a megelőző intézkedésekkel lassítani tudjuk a vírus terjedését”,

mondta Müller.

 

Lakatos újságírói kérdésre elmondta, a honvédelmi irányítócsoportok a lakosság ellátása szempontjából fontos vállalatoknál működnek, és egyelőre csak felügyelik, védelmezik ezeknek a vállalatoknak, közüzemeknek, közüzemi szolgáltatóknak a működését.

Háromszorosára nőtt az intenzív ellátóhelyek száma

– közölte Müller Cecília. A Járvány most már a tömeges megbetegedések felé vezet.

 

A laboratóriumi vizsgálatok indokoltságát az egészségügyi ellátó dönti el, a háziorvos, a járványügyi központ és egy infektológus, mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint aki az ő véleményük alapján gyanúsnak minősül, annál minden esetben megtörténik a vizsgálat.

 

Számos felmérés, becslés és nagyon sok fikció van jelen a közvéleményben és a szakirodalomban egyaránt. Nem kívánunk találgatásokba bocsátkozni, pontos időpont nem mondható.

 




Újságírói kérdésre, hogy meddig tarthat a járvány, a tisztifőorvos annyit mondott:

Azon vagyunk, hogy a rendszabályokkal, amelyeket meghoztunk, a járványt ellaposítsuk, kevesebb legyen a megbetegedések száma és ne terheljük az ellátórendszert.

 

Lakatos Tibor szerint gyelőre elegendőek a jelenlegi kórházi kapacitások. A rendőrezredes kiemelte, hogy a járvány lassításának célja érdekében még egyszer kéri a szabályok és hatósági ajánlások betartását, egyúttal megköszönte az ebben hivatásuknál fogva, vagy éppen önkéntesen résztvevők áldozatos munkáját.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top