Politika

Orbán kiterjeszti hatalmát – A diktátor-törvénnyel elhallgattatna mindenkit!

Pestibulvar.hu

A kormány által beterjesztett törvényjavaslat egyik legkritikusabb pontja egyértelműen az, hogy felfüggesztenék a parlamentet, így a döntéshozatal egyedül a Fidesz kezében összpontosulna korlátlan ideig a járványügyi vészhelyzetre hivatkozva – közölte a 444.hu.




 

Azonban a javaslat tartalmaz egy másik kritikus pontot is, ami a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) szerint, szintén fontos és egyben rémisztő javaslat is. Eszerint teljes szerkesztőségek bénulhatnának meg,

A KORMÁNY A VELÜK SZEMBEN KRITIKUS MÉDIUMOKAT ELHALLGATTATHATNÁ.

 

A kormány a mostani törvényjavaslatában módosítaná a Büntető törvénykönyvben azt a részt, ami a rémhírterjesztést tényállását fogalmazza meg. Eszerint:

“Aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

 

A TASZ azonban úgy látja, ezzel az intézkedéssel a kormány nem csak az álhírek ellen tudna fellépni, hanem ezzel megpróbálhatná elhallgattatni a kritikus újságírókat is.




 

“Nyilvánvalónak tűnik, hogy a törvényjavaslat célja, hogy a kormány mentesüljön a nyilvánosság kritikája alól, sőt, az új tényállás a kormányzati intézkedésekkel szemben kritikus szakmai szervezetek elhallgattatására is felhasználható” – írja a TASZ.

 

Ezt vetítheti elő az is, ahogy a kormány az elmúlt napokban kommunikált az ellenzéki médiumokról, illetve az egészségügyi dolgozóknak jobb munkakörülményeket követelő Magyar Orvosi Kamaráról.

 

A törvényjavaslat ráadásul homályosan fogalmaz; fontos, lényeges dolgok nincsenek benne letisztázva. Nem világos például, hogy egy büntetőeljárásban kinek kell a tények valódiságát bizonyítania. Ráadásul szinte értelmezhetetlen egy ilyen törvénymódosításban az elferdítve kifejezés.

 

A TASZ szerint pedig ez a törvényjavaslat magában hordozza annak a veszélyét, hogy az is megvalósítja a bűncselekményt, aki csak a hivatalos állami közlések helyességét, pontosságát vitatja.

 




“Jelenlegi formájában a javaslat indoklásából az olvasható ki, hogy a járvánnyal összefüggő intézkedések széles körével kapcsolatban az állami tájékoztatástól a legkisebb mértékben eltérő tájékoztatás esetén is büntetőeljárásra lehet számítani” – közölte a TASZ.

 

A Társaság A Szabadságjogokért szerint egy ilyen törvény elfogadása rendkívül negatív hatásokkal járna.

AZ ÚJSÁGÍRÓKAT ÖNCENZÚRÁRA KÉNYSZERÍTHETNÉ,

mivel nem mernék megírni, ha például nem állna rendelkezésre elegendő felszerelés a kórházakban, miközben a kormány álláspontja szerint, mindenből megfelelő mennyiség van.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top