Politika

Az EP figyelmezteti Magyarországot a rendkívüli intézkedések miatt

Ellenzek.net

A tagállamok még nehéz időszakban is felelősséggel tartoznak az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus jogok tiszteletben tartásáért és védelméért – hangsúlyozta a LIBE keddi közleményében, melyben azt javasolja, hogy az Európai Bizottságnak meg kellene vizsgálnia a bevezetni tervezett intézkedések összeegyeztethetőségét az Unió alapértékeivel.




 

A magyar törvénytervezet szóba került a hétfő déli bizottsági sajtótájékoztatón, akkor nem kívánták kommentálni, de általánosságban azt mondták, hogy figyelik az egyes tagállamokban a vészhelyzeti intézkedéseket, és azoknak meg kell felelniük az EU normáinak. A sajtószabadsággal foglalkozó kérdésre válaszolva pedig azt hangsúlyozták, hogy a “demokrácia nem működhet szabad sajtó nélkül. Biztosítanunk kell azt, hogy az újságírók végezhessék a munkájukat, tájékoztathassák az embereket”. Azt is kiemelték, hogy minden vészhelyzeti intézkedésnek ideiglenesnek kell lennie.

 

Az Állampolgári Jogi Bizottság aggasztónak találja a „veszélyhelyzet” kiterjesztését

 




A spanyol Juan Fernando López Aguilar, az S&D (szociáldemokrata frakció) politikusa, az Állampolgári Jogi Bizottság elnöke az alábbi nyilatkozatot tette azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány rendeletekkel irányítana addig, amíg az országban a kormány által bejelentett „veszélyhelyzet” életben marad:

„Az Állampolgári Jogi Bizottság nevében aggodalmamat szeretném kifejezni azzal kapcsolatban, hogy a magyar Országgyűlés szavazni szándékozik a ‘veszélyhelyzet’ meghosszabbításáról és a büntető törvénykönyv megváltoztatásáról. Elismerjük, hogy a tagállamok felelőssége, hogy ebben a nehéz időszakban védelmükről gondoskodjanak, azonban az intézkedéseknek minden esetben biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus alapelvek érvényesülését.

 

Felszólítjuk a Bizottságot, hogy vizsgálja meg, vajon a javaslatok összhangban állnak-e az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkével, és emlékeztetjük a tagállamokat, hogy mind felelősséggel tartoznak ezen közös értékek tiszteletben tartásáért és védelméért.

Juan Fernando López Aguilar

az Állampolgári Jogi Bizottság elnöke

 

Az EP szociáldemokrata frakciója is elítélte a magyar kormányfő járványügyi lépéseit mondván, azok csak tovább építhetik le az eddig is komoly csorbákat szenvedett magyar demokráciát.

 

Iratxe García, az S&D képviselőcsoport elnöke a következőképpen fogalmazott: “Ezekkel a lépésekkel a magyar miniszterelnök csak önnön politikai érdekeit bújtatja közegészségügyi aggodalmak mögé.”

 




A körülményektől függetlenül egyetlen kormány sem engedheti meg, hogy korlátlan hatásköröket vezessen be.

Iratxe García

az S&D EP-frakció elnöke

 

A magyar kormány március 23-án sürgős, kivételes eljárásban benyújtotta a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, hogy rendeletekkel kormányozzon a veszélyhelyzet időtartama alatt. Ahhoz, hogy kedden szavazhassanak róla, módosítani kellett volna a Házszabályt, amihez négyötödös többség, több ellenzéki képviselő támogatása lett volna szükséges. Ezt nem fogadta el az Országgyűlés, a kormányzó pártoknak kedden lesz lehetőségük arra, hogy élve kétharmados többségükkel megszavazzák a törvénytervezetet.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top