Egyéb

Sikerült válaszra bírni a külügyet – A magyarázat még szerintük is szokatlan!

FOTÓ: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője fordult írásban a külügyminisztériumhoz, hogy informálódjon a kormány által Kínából vásárolt egészségügyi berendezésekkel kapcsolatban.






 

“A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban már mindent elmondtunk” – kezdte válaszát a minisztérium, majd a következő mondatban előálltak egy új és még szerintük is szokatlan magyarázattal, hogy miért is került 300 milliárd forintba a 16 ezer lélegeztetőgép:

 

“Az árral kapcsolatban tájékoztatom Tisztelt Képviselő Asszonyt, hogy ebben az esetben szokatlan, de logikus módon a mennyiség nem árcsökkentő, hanem árnövelő hatással bírt.

EZ EGÉSZEN EGYSZERŰEN FOGALMAZVA AZT JELENTI, HOGY HA VALAKI TÖBBET AKART VENNI, AKKOR TÖBBET KELLETT FIZETNIE.”

 

A felháborodást egyébként az váltotta ki, hogy egyrészt lehetett volna sokkal kevesebb gépet is rendelni, mivel a szakértők a legrosszabb esetben is csak 8000 lélegeztetőgéppel számoltak, másrészt a magyar Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) is rendelt 2481-et, csak ők lényegesen olcsóbban, szinte féláron tudták beszerezni darabját, mint a külügy.

 

A külügyminisztérium végül a 8000-es határt is túlszárnyalva 16 ezer darabot rendelt 300 milliárdért.

 






Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor teljesen logikusnak tűnik, hogy a mennyiség emelkedésével nő az egységár. Az ÁEEK által beszerzett lélegeztetők átlagára 10,8 millió forint volt, a Külügyminisztériumnak a 6,5-szer annyi lélegeztetőt, majdnem a duplájáért, 19,8 milliós átlagáron sikerült csak megvenni – közölte a 444.hu.

 

A külügy végül rövidre zárta a dolgot, és Bangóné többi kérdésére már nem is válaszolt. Az MSZP-s képviselő ezeket a kérdéseket tette még fel:

  • Pontosan milyen típusú és hány darab gépet vásárolt a Kormány abból a több, mint 300 milliárd forintból, amelyet Menczer Tamás államtitkár úr egy korábbi nyilatkozatában megjelölt?
  • Mennyi volt ezek egységára?
  • Milyen szempontok alapján választották ki azokat a cégeket, amelyektől a gépeket beszerezték?
  • A beszerzett gépek közül mennyi van jelenleg a raktárakban, mennyi került kihelyezésre magyarországi kórházakban és mennyi került ezekből külföldre?
  • Kérem továbbá Miniszter Úr szíves tájékoztatását arra vonatkozóan, hogy ezeket a 300 milliárd forintért beszerzett gépeket hol tárolják annak érdekében, hogy az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 98. § (1) bekezdésben foglalt jogommal élve saját magam és képviselőtársaim ezeket a gépeket saját szemünkkel is megtekinthessük.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top