Belföld

Egyre gyakoribbak a trópusi esők, nem ezekre tervezték 50-55 éve a panelházakat

nyugat.hu
Az egyik szombathelyi lakásszövetkezet igazgatósági tagja reagált a beázó pincékről szóló cikkünkre.





Kedden este jelent meg cikkünk , amiben a Kőrösi Csoma Sándor utca 64/E tömbházának problémáiról írtunk. Olvasónk írta levelében, hogy az esőzések után rendre beázik a pince, és szerinte a beázást egy rozsdás esővíz-elvezető cső okozza.

Azt is írta, hogy nem kapnak segítséget, úgy tudja, hogy a cső a SZOVA-hoz tartozik. Megkerestük a SZOVA-t, kiderült, hogy ez a probléma nem hozzájuk tartozik, és ezt válaszolta később a Vasivíz Zrt. is.

 

Cikkünk megjelenése után megkeresett minket Barczi Csaba, a Perint Lakásszövetkezet igazgatósági tagja. Mint mondta, a lakásszövetkezethez tartozó épületek nagy része 50-60 éve épült, és akkor ezeket az épületeket kontinentális éghajlatra tervezték.

 

Elöntött pince a szombathelyi Kőrösi Csoma Sándor utcában

Elöntött pince a szombathelyi Kőrösi Csoma Sándor utcában  Olvasó





Az utóbbi négy-öt évben viszont megjelentek és egyre gyakoribbá váltak a trópusi jellegű esőzések, amikor rövid idő alatt egy-két hónapnyi csapadék esik. Ennyi csapadékvízre viszont nincs felkészülve a város esővíz-elvezető rendszere, amit szintén évtizedekkel ezelőtt, és a kontinentális éghajlatra terveztek.

 

Barczi elmondta, a hirtelen jött, és rövid idő alatt leesett nagy mennyiségű esővíz először a csapadékelvezetők gerincvezetékét telíti meg, majd a házakhoz vezető vezetékeket, aztán az épületek csapadékvíz-hálózatát. Mivel az épületek esővíz-elvezetőiből nem tud a gerincvezeték felé kifolyni a víz, ezért folyik a pincékbe.

 

Azt is megjegyezte, van, ahol a ház előtti terület az épület felé lejt, így onnan is az épület pincéjébe folyik a víz, többször előfordult már, hogy a közterületen lévő, eldugult csapadékvíz lefolyókat a lakók tisztítják ki, sokszor a saját költségükön. A szakember szerint ezt a problémát nem a pincékben kell megoldani, hanem a csapadékvíz-elvezető rendszerben.

 

Nagy eső után telítődik a csapadékvíz-elvezető rendszer

Nagy eső után telítődik a csapadékvíz-elvezető rendszer  Bonyhádi Zoltán





Hozzátette, az ebből adódó gondok elszenvedői a lakók és elszenvedője a lakásszövetkezet is. Megjegyezte, egy nagy eső után hirtelen nehéz szakembert találni, aki ki tudná javítani a keletkező hibákat, és átfogóbb megoldásra van szükség.

 

Barczi elmondta, a Vasivíz szakembereivel végig járták már a problémás területeket, a jövő héttől megvizsgálják, hogyan lehetne javítani a helyzeten.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top