Politika

Döbbenetes felvétel került elő Szijjártóról! Ezt nem fogja tudni kimagyarázni!

Pestibulvar.hu

Rég nem látott kínos helyzet elé állította a belarusz belpolitikai válság a magyar kormányt: ha kifaroltak volna Lukasenka mögül, azt kockáztatták volna, hogy hülyét csinálnak magukból, június elején ugyanis nyíltan hitet tettek a belarusz diktátor rendszere mellett, sőt, még az EU-t is felszólították arra, hogy haladéktalanul vonja vissza a rezsimmel szemben kiszabott szankciókat. Nemkülönben kínos végeredménnyel járhatott volna azonban a másik verzió is, hogy továbbra is kitartanak a rezsim mellett. Ha ez utóbbit választották volna, nagy valószínűséggel csúnyán magukra haragították volna a legközelebbi európai szövetségeseinket (köztük az Európai Néppártot, ami szintén elítélte a belarusz agressziót, és amiben a Fidesz sorsa továbbra is egy hajszálon múlik).






 

A kormány úgy oldotta fel a helyzetet, hogy beállt legközelebbi európai szövetségese, Lengyelország mögé. A lengyel álláspont támogatásával két legyet ütött egy csapásra: nem bőszítette fel az EU-t sem, és nem csinált bohócot sem magából (legalábbis a hagyományosan lengyel-barát fideszes szavazók előtt nem). Szijjártó Péter így egy időre megúszta, hogy világos válaszokat kelljen adnia az év eddigi legsúlyosabb európai geopolitikai válságáról.

 






Most azonban könnyen lehet, hogy mégsem ússza meg újabb magyarázatok nélkül a külügyminiszter. A 444 előásott egy felvételt, ami 2006-ban készült Szijjártóról a közmédia Nap-kelte című műsorában. A politikus ekkoriban a Fidelitas elnöke és a Fidesz szóvivője volt. Szijjártót azért hívták meg a műsorba (ekkor még ellenzékieket is rendre behívtak a közmédiába – a szerk.), mert előző nap több más ifjúsági szervezettel együtt a belarusz nagykövetség előtt demonstráltak az ellen, hogy Lukasenka elcsalta a választást (az elterjedt vélekedés szerint Lukasenka 2006-ban is csalással került hatalomra). Szijjártó a magyar fiatalok nevében a demonstráción arra szólította fel a belarusz vezetést, hogy

MIHAMARABB VESSEN VÉGET A JOGSÉRTÉSEKNEK.

 

Minszkben a rendőrség, hasonlóan a mostanihoz, ekkorra már napok óta próbálta vérbe fojtani a csalás ellen szerveződő tüntetéseket, sokakat börtönbe zártak, volt, aki meg is halt. Szijjártó a műsorban azt mondta, a magyar ifjúsági szervezetek közösen akarták hallatni a hangjukat egy olyan fontos ügyben, mint a szabadságjogok megsértése. Megdöbbentőnek nevezte, hogy tüntetőket terroristának lehet nevezni csak azért, mert összegyűlnek, hogy egy választás tisztaságát számon kérjék. Szerinte a XXI. században ez nem elfogadható.

Arról van szó, hogy emberek szabadságát korlátozzák, fiatal embereket csak azért börtönbe visznek, mert kimennek az utcára, élve a demokratikus joggal, ami a szólásszabadsághoz, véleménynyilvánításhoz, vagy a gyülekezéshez kapcsolódik. És elmondják, hogy szabadságot és demokráciát akarnak, ahogy a mi szüleink is ezt akarták” – fogalmazott Szijjártó. Hozzátette: a magyarországi demokratikus ellenzék a ’88-89-es időszakban sem érhetett volna el olyan gyors sikereket, amilyeneket elért, ha a nyugat európai demokráciák ösztönző ereje, ösztönző hatása nem lebegett volna a szemünk előtt. A politikus úgy fogalmazott:

„MI, FIATALOK MEGMUTATTUK, HOGY ÖSSZE LEHET FOGNI, AMIKOR SZABADSÁGJOGOKAT TIPORNAK KÉT LÁBBAL, AMIKOR A FIATALOKTÓL VESZIK EL A SZABADSÁGOT.”

 






Hogy vajon mi történhetett azóta Szijjártó harcias demokrata hozzáállásával, jó kérdés, mára szemlátomást csak a gyáva hallgatás vagy a pofátlan mellébeszélés maradt meg a repertoárjában (elég csak felidézni, mit adott elő néhány napja a luxusjachtozása körülményeiről). Talán még ennél is szomorúbb látni azonban, hogy mi történt Magyarországgal. 2006-ban még képesek voltunk arra, hogy pártvonalakon felül kiálljunk a demokrácia és a jogállamiság mellett. 2020-ra úgy tűnik, már annyira gyűlöljük egymást, hogy sokaknak az is belefér, ha elnyomásban tartják az ország másik felét.

 

Alább megtekinthető a 2006-os interjú egy részlete:




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top