Politika

Most végzik ki a bíróságokat – ez lesz a végső döfés

Fotó: Népszava

A Kúria (régebben Legfelsőbb Bírőság) elnökét az Országgyűlés választja meg az államfő javaslatára, kilenc évre, titkos szavazással. Darák Péter 2021. január 1-jéig tölti be a pozíciót, Áder János államfő pedig egy botrányos jelölést tett, Varga Zsolt András személye semmi jót nem jelent.

 






A rendszerváltás óta most fordul elő először, hogy egy olyan személyt ültetnek a legfelsőbb bírói székbe, aki életében nem hozott bírói döntést tárgyalótermben, merthogy sosem dolgozott bíróként. Eddig erre jogszabályi lehetőség sem volt.

 

A jelölés döbbenetet okozott a szakmában, mert most lett világos, hogy miért törtölték el a kinevezésről szóló törvényből áprilisban azt a kitételt, hogy a legalább ötéves bírói szolgálati viszonnyal rendelkező bírák közül kell választania az Országgyűlésnek. Semmi jó nem várható az új főbírótól, ismerve a múltját. Ugyanis Varga Zsolt András két alkalommal, összesen

MINTEGY TÍZ ÉVEN ÁT VOLT POLT PÉTER HELYETTESE, MI TÖBB, JOBB KEZE,

így várható, hogy az ügyészséghez hasonló módon akarják lezülleszteni a ma még ellenálló bíróságokat. Vargával azonban más probléma is van. 2014-ben egy konferencián – melyről a HVG számolt be – azt mondta, meg kellene fontolni a dinasztia visszahelyezését a jogba és az Apostoli Királyság helyreállítását éppen úgy, mint a szabad királyválasztás törvénybe iktatását. Mindez jól jelzi, hogy

EGY FUTÓBOLOND PÁRTKATONA KEZÉBE ADNÁK A BÍRÓSÁGOKAT!

 

Mert a poszt egyébként igencsak fontos a magyar jogrendszerben. A Kúria a bíróságokra kötelező jogegységi határozatokat is hozhat, elbírálja a jogegységi panaszokat, dönt az önkormányzati rendeletek más jogszabályba ütközéséről és megsemmisítéséről, befolyásolhatja döntéseivel a szabad bírói döntéseket.






 

Egy bíró a Telexnek egyenesen úgy jellemezte a döntést, hogy az a magyar bírói kar arculcsapása, mi ennél tovább megyünk: ez a kegyelemdöfés a magyar jogállamiságnak.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top