Politika

Fenyegetőzött, majd rommá cenzúráztatott egy cikket a Hell Energy fideszes tulajdonosa

nyugatifeny.hu

A közpénzt felnyalják, de a személyiségi jogaikra nagyon finnyásak.


Hell Energy-ről és az energiaital-gyártó céget tulajdonló Barabás-családról jelent meg cikk a legfrissebb Magyar Narancsban.

 

Az „Avalon sötét lovagjai – A Hell Energy és a Barabás család” című anyag azonban egy ponton megszakad, helyén a Fővárosi Törvényszék 17.Pk.22.488/2020/9. számú végzését említik.

 

Mindez a Media1 beszámolója szerint azért fordulhatott elő, mert a cikket jegyző Keller-Alánt Ákos oknyomozó újságíró megjelenés előtt kérdéseivel felkereste a jelentős közpénzben részesülő Hell Energy-t és tulajdonosait.

 

Ők azonban a hatályos GDPR adatvédelmi rendeletre hivatkozva nem járultak hozzá a vállalatot érintő információk közléséhez, és újságírói kérdésekre sem válaszoltak.


 

A Barabás-család ezt követően bírósághoz fordult az ügyben. A Fővárosi Törvényszék pedig tárgyalás mellőzésével elfogadta Barabásék korlátozó kérését, és a már említett végzés értelmében megtiltotta a Magyar Narancsnak a cikk, Hell-lel kapcsolatos három konkrét részletének publikálását.

 

A lap és Keller azonban nem fogadta el a bíróság végzését:

a döntést cenzúrának, a sajtószabadság korlátozásának minősítették,

és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet segítségével szeretnék elérni azt, hogy a teljes anyag megjelenhessen az újságban.

 

most megjelent cikkben emellett ígéretet tettek arra is, hogy be fognak számolni a szerintük a magyarországi sajtószabadság alakulását érintő ügy további fejleményeiről.

 

A Magyar Narancs legfrissebb, szétcenzúrázott száma / Fotó: 444.hu

Nem ez az első alkalom, hogy a Hell Energy és a Barabás-család bírósághoz fordul egy róluk szóló cikk megjelenése kapcsán.


 

Év elején a Forbes egyik lapszámát kellett visszahívni az újságosoktól, miután az üzleti magazinban feltüntették Barabásékat a leggazdagabb magyarok toplistáján.

 

A Magyar Narancs és újságírója most épp ebből az esetből kiindulva fordult kérdéseivel a vállalathoz, az ügy végkimenetele azonban így is megegyezik.

(Media1 nyomán) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top