Politika

Orbán Viktor sorsára hagyta a magyar társadalmat

Pestibulvar.hu

Mára csak halottból annyi van naponta, mint tavasszal fertőzöttből volt, Orbán Viktornak a jelek szerint mégsincs terve a járvány kezelésére. Az egyik legsötétebb órában hagyja cserben a magyarokat. Mintha annyit tudna üzenni: fusson, ki merre lát!






 

Egyre letaglózóbbak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos napi adatok. A kormányzati tájékoztatási honlap közlése szerint vasárnapra

  • 3878 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 79 199 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 69, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1819 főre emelkedett, 20 078-an pedig már meggyógyultak.
  • Az aktív fertőzöttek száma 57 302 fő. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 33 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti.
  • Kórházban 4205 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 306 ember van lélegeztetőgépen.

 

Ami néhány napja, hete elképzelhetetlen volt, mára úgy tűnik, általánossá, megszokottá vált. Az új fertőzöttek száma 4000 köré stabilizálódott. Összehasonlításképp: ez a szám alig pár nappal ezelőtt még 2-3000 között ingadozott. Október 25-én ugrott fel először 3000 fölé, 30-a óta pedig rendre afölött alakul.

De az sem volt rég, hogy a napi kétezres számok is magasnak tűntek: a fertőzésszám október 22-én emelkedett először kétezer fölé. Október 20-án, múlt hét kedden még az is előfordult, hogy ezer alatt járt. Jelenleg már annak is örülnénk, ha visszaesne 3000-re.






 

A halottak számában sem állunk jobban: folyamatosan megdőlnek a rekordok. Legutoljára pont ma dőlt meg, az eddigi legmagasabb napi 63 halálos áldozat (október 27-i adat) helyett ma 69 ember halt bele a vírus szövődményeibe. Az alig néhány nappal ezelőtti, stabil 50 körüli vagy 50 alatti halálozási szám tehát tartósan elkezdett 50-60 fölé stabilizálódni.

 

Ez azt jelenti, hogy mára naponta annyi ember hal bele a vírusba, mint ahányan a tavaszi hullám legrosszabb időszaka alatt megfertőződtek.

 

Tavasszal kijárási korlátozásokat és lezárásokat eszközöltek országszerte, amikor 60-90 közötti napi fertőzésszámokat regisztráltak. Természetesen a valóságos adatok akkor is jóval magasabbak lehettek a hivatalosnál, az elvégzett tesztek pozitivitási rátája viszont lényegesen jobban, 6-8 százalék között alakult. Ez is meghaladta a WHO által javasolt 5 százalékos mértéket, de nem sokkal, a kormány tavasszal relatíve tehát irányítása alatt tartotta a járványt.

MÁRA LÉNYEGESEN MAGASABB TESZTSZÁMOK MELLETT (KB. DUPLA ANNYIT VÉGEZNEK), A POZITIVITÁSI RÁTA HÁROMSZOR ANNYI, MINT TAVASSZAL VOLT. NÉGY LETESZTELT EMBERBŐL EGY FERTŐZÖTT.

 

Hogy pontosan mi a terve a kormánynak a járvány kezelésére, ha van egyáltalán, nem világos. Orbán Viktor szerint hétfőtől új világ jön Magyarországon. Ezt ugyanakkor csak a már meglévő szigorítások kikényszerítésére, és nem újabbak bevezetésére értette.

 

Miközben a szakemberek, a pedagógusok és már saját párttársai is szigorításokat követelnek, Orbán az elszabaduló számok ellenére továbbra is kivár. Hogy pontosan mire, jó kérdés, ahogyan az is, hogy milyen súlyos árat kell fizetnünk, ha nem cselekszik minél hamarabb.

 

Európában és a világon mindenhol felszállóágban van a járvány. Még a tavasszal példásan védekező államokra is rájár a rúd. Mind Németországban, mind Szlovákiában, mind Csehországban elszabadulóban van a helyzet. Ez alól Magyarország sem kivétel. Senki nem a csodát várja a Fidesztől.

 

Az azonban elvárható lenne, hogy legyen valamilyen terve.






 

Ameddig nem kezelik a járványt, a gazdaságot sem fogják tudni kezelni. Hiába mondja a kormány, hogy az országnak működnie kell, ha a járványt nem kezeli. Úgy viselkedik, mintha megfeledkezett volna róla, hogy a megélhetési válság mellett egy egészségügyi válságot is kezelnie kellene. Az nem védekezés, ha annyit mondanak, hogy maradjon otthon, aki rosszul érzi magát.

AMELYIK KORMÁNY KIZÁRÓLAG AZ EMBEREK BELÁTÁSÁRA BÍZZA A VÉDEKEZÉST, AZ NEM KEZELI A JÁRVÁNYT. AZ A SORSÁRA HAGYJA ŐKET.

 

És ha csak ennyit tenne: a tömeges sportrendezvények aktív támogatásával egyenesen felbujtja őket a helytelen viselkedésre. Tegnap este közel tízezer ember szórakozott a Videoton-Ferencváros bajnoki rangadóján Székesfehérváron. A felvételek tanúsága szerint az emberek jókora része nem viselt maszkot, és a szükséges távolságot sem tartotta be. Néhány napja kisebb botrányt okozott, hogy a rendőrség hagyta, hogy több mint kétezer, maszk nélküli drukker őrjöngje végig Nyíregyháza utcáit.

 

Ez nem felelősségteljes járványkezelés, ez jobb esetben is csak a tagadása annak, hogy komoly a baj. Rosszabb esetben pedig egyenesen támogatása a felelőtlen viselkedésnek.

 

A helyzet ráadásul nem látszik, hogy javulna: az UEFA engedélyével a Ferencváros nemsokára a Puskás Arénában fogadhatja a Juventus és a Barcelona csapatát. A meccseken 22-22 ezer néző vehet majd részt, akik utána szabadon terjeszthetik tovább a járványt. Ez bárhol máshol a világon elképzelhetetlen lenne. Ahogy az is, hogy a járvány kellős közepén a vészesen szűkülő költségvetési forrásokat továbbra is a miniszterelnök hobbijára költsék.

ORBÁN NEMHOGY NEM TESZ SEMMIT A MAGYAROKÉRT, MÉG AKTÍVAN TÁMOGATJA IS ŐKET ABBAN, HOGY TERJESSZÉK A JÁRVÁNYT.

 

Mire vár? Van egyáltalán valami terve, vagy csak az isteni csodára vár?






 

Az, ami most történik, vagy pontosabban, ami nem történik, mutatja meg leginkább az orbáni társadalompolitika lényegét: mindenki annyit ér, amennyije van. Vagy ahogy Lázár János mondaná: akinek nincs semmije, az annyit is ér. Farkastörvények uralkodnak, fusson, ki merre lát!

 

Orbán akkor hagyja cserben a magyarokat, amikor a legnagyobb szükségük lenne a segítő kézre. Egy lehetséges kiútra a válságból.

 

Mikor veszi észre a miniszterelnök, hogy a történelem megérkezett, és az ajtónkon dörömböl?

MIRE VÁR ORBÁN VIKTOR?

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top