Politika

Az Európai Parlament mondhatni megsemmisítette az Orbánnak tetsző megállapodást: nem érvényes a jogállamisági mechanizmus felfüggesztése

Ellenszel.hu

Az Európai Parlament (EP) kétségbe vonja az Európai Tanács (ET) azon nyilatkozatának érvényességét, amely felfüggeszti a jogállamisági eljárás alkalmazhatóságát az Európai Unió Bíróságának jóváhagyásáig – áll abban az állásfoglalásban, amelyet az Európai Unió hétéves keretköltségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló alapról fogadott el csütörtöki plenáris ülésén az EP.





A 496 szavazattal, 134 ellenszavazat és 65 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint

“az uniós szerződések értelmében a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács nem lát el jogalkotói feladatokat, ezért “egyetlen politikai nyilatkozata sem tekinthető a jogszabályok értelmezésének.”

Kijelentették, hogy az Európai Bizottság teljesen független, és a tanácsi következtetések

“nem tehetők kötelezővé az uniós bizottság számára a jogi aktusok alkalmazása során.”

Véleményük szerint felesleges a decemberi csúcsértekezletén elfogadott zárónyilatkozat azon része, amely szerint a Bizottságnak nem lenne szabad alkalmaznia a jogállamisági eljárást addig, amíg a bíróság nem hoz döntést az eljárás megsemmisítéséről vagy fenntartásáról.





Az Európai Parlament és a Tanács közötti megállapodás egyértelmű: a mechanizmus január elsejével életbe lép

– hangsúlyozták.

Petri Sarvamaa finn néppárti társ-jelentéstevőt idézve kijelenthetjük, hogy

“Megcsináltuk! Most már ez a törvény, és ezen nem változtat semmilyen egyoldalú nyilatkozat. A feltételrendszer segítségével mostantól megvizsgálhatjuk azokat a kétes törekvéseket, amelyek az unió értékeivel ellentétes célokra szánnák az uniós forrásokat.”

Ezzel vége is a történetnek: Orbán Viktor politikáját megsemmisítették Brüsszelben, már nem jelent fenyegetést.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top