Politika

Megüzente Orbánnak a Néppárt: Európának nincs szüksége a kínai vakcinára

nyugatifeny.hu

Most kinek adják be a megrendelt egymillió darabot?


Európának nincs szüksége a kínai vakcinára – mondta Peter Liese német EP-képviselő, az Európai Néppárt EP képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője a Népszavának adott interjújában.

 

Liese kifejtette, a kínai vakcina – amiből az Orbán-kormány egymillió adagot szeretne beszerezni – kevésbé biztonságos, mint azok, amelyeket Európában engedélyeztek.

A Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyag 94-95 százalékban megbízható, az AstraZeneca pedig azt ígéri, hogy speciális eljárással 90 százalékos védettséget biztosít. Ehhez képest a kínai Sinovacé 50 százalék körüli, ami jobb a semminél, de az európai polgárok számára elérhető készítmények sokkal jobbak” – mondta az EP-képviselő, aki hangsúlyozta, az uniónak nincs szüksége a kínai vakcinára.

 

Azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány képviselői az elmúlt napokban többször is támadták az Európai Bizottságot, amiért szerintük az lassan szerzi be a vakcinát, Liese elmondta, meggyőződése, hogy

“Orbán Viktor sem tudott volna jobb megállapodást kötni, mint az Európai Bizottság, sőt, inkább rosszabbat”.

 

Szerinte ugyanis nemcsak az oltási kampány ütemét kell figyelembe venni, hanem a hosszú távú folyamatokat is.

“Ha meg akarjuk győzni az embereket, hogy oltassák be magukat, akkor gondoskodnunk kell a minden szempontból megfelelő eljárásról. És ez jobb az EU-ban, mint az Egyesült Királyságban” – mondta az EP-képviselő, hozzátéve, hogy a BioNTech-el folytatott tárgyalások után a vakcinagyártó cég elismerte, hogy az EU-nak jóval több adatot kellett szolgáltatniuk az oltóanyag hatásosságáról és mellékhatásairól, mint a briteknek.


 

“Szóval, véleményem szerint Orbán Viktor ebben az esetben súlyosan téved, és sajnos, nem ez az egyetlen ügy” – mondta Peter Liese.

 

A kínai vakcinával kapcsolatban egyébként a Szegedi Tudományegyetem virológus professzora, Duda Ernő a Szeged TV-nek elmondta: a kínai vakcinák elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer vagy a Moderna által gyártott oltásokétól. A kínai vakcinák többségében ugyanis elölt, teljes vírus van, ami problémákat okozhat.

(Népszava nyomán) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top