Politika

Veszélybe került Orbán rendszere – Már idén dönthet az EU-bíróság az ügyben!

Forrás: Népszava

Igencsak komoly témával indította a hetet az EU bírósága, mivel hétfőn folytatódott a per, melyben a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét vizsgálják. Ennek keretében pedig már Fehér Miklóst, a magyar igazságügyi minisztérium munkatársát is meghallgatták.

 


Az eljárás kezdetén csak egy svéd állampolgár ügye volt a téma, azonban ez, az egész magyar költségvetésre komoly hatással lehet a jövőben!

 

444.hu közlése szerint, a per azzal kezdődött, hogy 2019-ben lőfegyverrel való visszaélés vádjával a bíróság elé került egy svéd állampolgár, akinek a védője jelezte,

SZERINTE ELŐBB KI KÉNE KÉRNI AZ EU BÍRÓSÁG VÉLEMÉNYÉT ARRÓL, HOGY A MAGYAR BÍRÓSÁG ALKALMAS-E ARRA, HOGY EGY SVÉD FELETT ÍTÉLETET HOZZON.

 

EU-n belül elvben ezzel nincs gond, azonban a magyar bíróság függetlensége erősen vitatott, így juthatott az ügy az EU bíróság elé.

A védelem kérésének Vasvári Csaba bíró eleget téve felfüggesztette e büntetőügyet, és megkérdezte az EU luxemburgi bíróságát, hogy az ő álláspontjuk szerint, a magyar igazságszolgáltatás függetlensége az EU-s normáknak megfelel-e.

 

A kérdések között szerepelt például, hogy az EU-s bíróság szerint rendben van-e, hogy (azóta már alkotmánybíróvá előléptetett) Handó Tünde pályázat kiírása nélkül nevezett ki bírákat, vagy az, hogy a bírák növekvő javadalmazási rendszere befolyásolhatja-e a függetlenségüket.


 

Az ügyészség azonban nem szerette volna, ha ezt az ügyet az EU bíróságán boncolgatják, így mivel a svéd vádlott elleni perben ők a vád képviselőjeként érintettek voltak, a vádlott ügyének felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész a Kúrián támadta meg. Álláspontjuk szerint, a PKKB-nek nem lett volna joga felkeresni a luxemburgi testületet, mert azt csak EU-s jog értelmezésében, vagy a magyar és az EU-s jog közti feszültség esetén lehetett volna megtenni.

A KÚRIA VÉGÜL POLTÉKNAK ADOTT IGAZAT, ÉS FEGYELMI ELJÁRÁST INDÍTOTTAK VASVÁRI CSABA BÍRÓ ELLEN!

 

Végül a Kúria döntését is megtámadták az EU bíróságán, így már az is témája a Luxemburgban zajló pernek.

 

Az EU bírósága nem fogja még évekig elhúzni a dolgot, várhatóan már idén ítéletet mondanak, azonban ha megállapítják, hogy a magyar bírók függetlensége nem garantált, és közben a jogállamisági mechanizmust is törvényesnek találják,

AKKOR ERRE AZ ÍTÉLETRE ALAPOZVA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KÖNNYEDÉN KEZDEMÉNYEZHETI A KOHÉZIÓS PÉNZEK MEGVONÁSÁT MAGYARORSZÁGGAL SZEMBEN!

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top