Politika

Most érkezett: Feljelentik Müller Cecíliát hivatali visszaélésért

nyugatifeny.hu

Hoppá.






Hivatali visszaélésért jelentik fel Müller Cecíliát — közölte Facebook-oldalán Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hétfőn.

 

A Nyugati Fény is beszámolt arról, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos egy véletlenül Hadházy Ákosnak is elküldött levélben buktatta le a kormányt, hogy visszaélnek a rendkívüli jogrenddel.

 






Hadházy azt szerette volna, hogy egy 17 milliárd forintos, uniós pénzekkel gazdálkodó projekt szerződéseibe betekintést nyerhessen; erre a levélre válaszolt Müller. A tisztifőorvos 45 nappal hosszabbította meg az adatok kiadásának határidejét, amit Hadházynak küldött első levelében azzal indokolt, hogy veszélyeztetné a járványügyi védekezést, ha a szerződésekbe betekintést engedne.

 

Ezután kollégáinak is küldött egy emailt, amelyre feltehetőleg véletlenül Hadházyt is rátette, ebben az áll:

 

“Kedves Kollégák! Erre nincs jobb szövegünk (az uniós pénzek számonkérésére)? Ez a veszélyzeteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozhatunk arra a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész. Köszönöm szépen, Cili.”

 

Szél Bernadett ezután a közösségi oldalon közölte:

feljelentést tesznek Müller Cecília ellen hivatali visszaélés miatt.

 

“Eddig is láttuk, mert nem egy és nem kettő adatkérésünk és megkeresésünk húzódik időtlen idők óta — például a szociális intézmények helyzetét november óta titkolják –, hogy a tisztifőorvos visszaél a vészhelyzet adta lehetőséggel és anélkül tartja vissza a közérdekű adatokat akár 90 napig, hogy azok kiadása veszélyeztetné a közfeladatai ellátását, de: most maga küldte el a bizonyítékot Hadházy Ákosnak.”

— fogalmazott a képviselő.

 

A feljelentést többek közt azzal indokolta, hogy a vonatkozó rendeletet nem kamuzásra találták ki, és annak értelmében csak akkor lehetne visszatartani az adatokat, ha valószínűsíthető, hogy az igény teljesítése

“a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné.”

 






Ezzel szemben Müllernél a hosszabbítás nem csupán automatikus, és a veszélyeztetés mérlegelése nélkül történik, de a tisztifőorvos annak is tudatában van, hogy

a hosszabbításnak nem állnak fenn törvényes indokai.

 

A közérdekű adatok visszatartása tehát alkotmánysértő a képviselő szerint, hiszen nincs arra garancia, hogy a jogszabályt az illetékesek nem visszaélésszerűen alkalmazzák.

 

Az ügyben Szél alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírásághoz — immár másodszor.

 

“Kíváncsian várjuk a fejleményeket, de leginkább azt, hogy az igazságbeszédet követően végre befejezzék a kamutitkolózást és hazudozás helyett adatokat kapjunk!”

— zárta sorait a politikus.

 

A teljes bejegyzést itt tudod elolvasni:

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top