Politika

Orbán: Mi, magyarok 3,5 millióval több embert tudunk beoltani, mint azok, akik csak a nyugati vakcinára támaszkodnak

nyugatifeny.hu

Megtartotta az évértékelőt.






A koronavírus-járvány miatt idén elmarad Orbán Viktor évértékelő beszéde, amely az elmúlt években külön eseménynek számított. A miniszterelnök helyette a parlamenti tavaszi ülésszakának nyitó ülésén, napirend előtt szólalt fel a Gazdaság újraindításáról című beszédében, amely egyben évértékelőnek is számít.

 

“Nagy a kísértés így elhúzódó járvány idején, hogy a politikai döntéshozók vagy egyszerűen csak a népképviselők járványügyi szakembernek képzeljék magukat. Igaz, némi jártasságra elhúzódó járvány idején mi is szert teszünk, de ez nem azonos a járványügyi szakemberek tudásával” – kezdte felszólalását a Parlament előtt Orbán Viktor.

 

A miniszterelnök szerint ugyanakkor nem szeretnék áthárítani a felelősséget, a védekezés megszervezése továbbra is kormányzati feladat, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a szakemberek véleménye a lehető legnagyobb súllyal jelenjen meg a kormány döntéseiben.






 

A magyar egészségügyi válságkezelést Orbán “következetesként” jellemezte, hiszen – mint mondta – november óta nem változtattak a korlátozásokon, szemben azokkal a nyugat-európai országokkal, akik “más utat jártak”, és az intézkedések folyamatos változtatásában hittek, így a karácsonyi lazítások miatt most “hatalmas erővel éledt fel a harmadik hullám”.

 

“Úgy érzem tehát, hogy helyesen döntöttünk, amikor kitartottunk a kezdeti intézkedéseink mellett” – mondta Orbán, aki azzal folytatta, ennek ellenére most azt látják, hogy a járványgörbe tíz napja nem csökken, megtorpant a ragályosabb vírusmutáció miatt, ezért szükség van az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítására és a az eddigi szabályok szigorú, következetes betartására.

Az újranyitással kapcsolatban úgy fogalmazott, ők nem egyszerűen a zárva táblát akarják elfordítani a bejáraton, hanem “újra akarjuk indítani a gazdaságot, sőt az egész polgári társadalmi életet”.

“Erősebben akarunk kijönni a járványból, mint ahogy belementünk” – jelentette ki a kormányfő, aki szerint az újraindítás feltétele a vakcina, ezért jelenleg az a legfontosabb feladat, hogy megpróbáljanak minél több oltóanyagot szerezni.

“Nem majd, ahogy Brüsszelből ígérik, hanem gyorsan. Nekünk minden olyan vakcina jó, ami biztonságos, és amivel a világon már több millió embert beoltottak. Ezért vásároltunk a nyugati mellé orosz és kínai vakcinát is” – mondta Orbán.

 

Szerinte ennek köszönhetően elérték, hogy európai “bizonytalan” vakcinaelosztása mellett

“mi magyarok május végéig 3,5 millió emberrel több embert tudunk beoltani, mint a hasonló méretű országok, amelyek csak a nyugati vakcinákra támaszkodik”.

 

Így Orbán szerint reális esély van arra, hogy áprilisig két millió fő, azaz minden regisztrált 60 év feletti idős ember megkaphatja az oltást.

“Aki időt nyer, életet, sőt sok százezer életet nyer, ezért nem szabadna a vakcinából politikai kérdést csinálni. Nem a vakcina területén kell bizonygatni az amerikaiak és a brüsszeliek iránti elkötelezettséget”

– jelentette ki Orbán.

 

A járvány kitörése előtt a magyar gazdaság Orbán szerint Európa legstabilabb és gyorsan fejlődő gazdasága volt, ehhez párosult az önbizalom és az optimizmus is. 2020-ban viszont a járvány nagyot ütött a gazdaságon, ami 5,2 százalékkal tolta vissza az addig látott fejlődést – magyarázta a kormányfő, aki szerint a kormány válságkezelésének lényege a munkahelyek védelme volt.

 

“Ha munka van, minden van, ez volt a gazdaságvédelmi akcióterv feladata” – mondta a miniszterelnök, aki ezt követően részletezte a gazdaságmentő akciótervet, így felsorolta a hitelmoratóriumot, azt, hogy a szállodáknál, edzőtermeknél, fürdőknél és a szórakoztatóiparban átvállalták a bérek felét, illetve, hogy felére csökkentették az iparűzési adót






 

“A gazdaságvédelmi intézkedések eredményesnek bizonyultak, mert 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt. Mennyien dolgoznak: ez a legfontosabb statisztika a kormány számára” – jelentette ki.

 

Az új gazdaságfejlesztési intézkedéseket 7 lépésben akarja bevezetni a kormány:

  • öt százalékra csökkentik a lakásépítés áfáját
  • 3 milliót adnak lakásfelújításra
  • bértámogatást nyújtanak a bajba jutott vállalkozásoknak
  • megindítják “az elmúlt évtizedek legnagyobb” orvosi béremelési programját
  • négy hullámban visszaépítik 13. havi nyugdíjat
  • a 25 éven aluliak szja-mentességét
  • illetve 10 millió forintig kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt biztosítanak a mikrovállalkozásknak

 

Ezt követi “Magyarország legnagyobb” egyetemfejlesztési terve: 1500-2000 milliárd forintot fognak befektetni a hazai egyetemekbe.

“Magyarország egy erős ország, mert jól állta a sarat a járvány idején, mert bátran kiállt és meg is nyerte a csatákat Brüsszelben a saját érdekei mellett, de erős ország a mi hazánk azért is, mert meg tudja becsülni azokat, akik egy élet munkájával felépítették ezt az országot”

– mondta Orbán Viktor, aki beszédét azzal zárta, hogy a következő, újranyitással kapcsolatos nemzeti konzultáció után kellő óvatossággal ki fogják vezetni a korlátozásokat és újra fogják indítani a gazdaságot.

 

“Van egy újraindítási akciótervünk, annak minden pontját meg fogjuk valósítani, és azt remélem, hogy Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint a járvány előtt volt” – zárta beszédét a kormányfő, aki azt kérte az Országgyűléstől, hogy pártállásra való tekintet nélkül támogassák ezt az akciótervet.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top