Politika

Baj van: Sokkal kevésbé hatékony a dél-afrikai mutánssal szemben a Pfizer-BioNTech vakcinája

nyugatifeny.hu

A vakcina csupán harmad akkora védelmet nyújt az új mutánssal szemben.






New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány arról számol be, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinája ugyan véd az új típusú koronavírus dél-afrikai variációjával szemben, azonban ez a védelem csupán egyharmada annak, amelyet az eredeti vírus ellen nyújt a vakcina.

 

Az eredmény azt mutatta, hogy

azok, akik a dél-afrikai mutánst kapták el, jóval kevesebb antitestet termeltek a vírus ellen: az eddigiekhez képest csupán a harmadát.

 

Hasonló eredmény született a Moderna vakcinával kapcsolatosan: ebben az esetben a várt antitesteknek csupán egyhatoda termelődött a kísérleti alanyokban.

 

A vakcinagyártók igyekeznek lépést tartani az új mutációk megjelenésével, azonban a kísérleti eredmények nem szükségszerűen engednek arra következtetni, hogy az új variációk ellen hatástalanok lesznek a vakcinák.

 

Valójában a csupán egyszer oltott embereknél is az figyelhető meg, hogy a vírusterheltségük egynegyede a nem oltottakéhoz képest.






 

Arról is született már tanulmány, hogy azok akiket beoltottak, egy héttel rövidebb ideig PCR pozitívak, ez is arra enged következtetni, hogy a kevesebb vírus van a szervezetükben. Így az oltások hatására sokkal nehezebben fog terjedni a vírus.

 

További fontos szempont, hogy lehet, hogy egy adott vakcina nem akadályozza meg a fertőzést, ugyanakkor,

ha egy oltott ember betegszik meg, akkor annak a valószínűsége, hogy súlyos lefolyású lesz a betegsége, elenyésző,

és a lényeg végső soron az, hogy emberek ne kerüljenek kórházba, illetve ne haljanak meg.

 

Egy másik tényező, ami az oltások mellett elősegíti a szervezet immunválaszát, a T-sejt immunitás: ezt illetően az az eredmény született a berlini Charité immunológiai laborjában, hogy azok az emberek, akik sosem fertőződtek meg koronavírussal is 34%-ban rendelkeznek koronavírusspecifikus T-sejtekkel.

 

A fertőzöttek esetében ez az arány 85%. Az eredmény arra enged következtetni, hogy az egyéb koronavírusok elleni részimmunitás kihat a szervezet új típusú koronavírusra adott válaszára.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top