Politika

Varga Judit egyedül, pályáztatás nélkül választott uniós bírót Trócsányi ügyvédi irodájából

nyugatifeny.hu

A kiválasztott Csehi Zoltán eddig nem foglalkozott európai joggal.






Varga Judit igazságügyi miniszter a kormány nevében Csehi Zoltánt jelöli ki a luxemburgi Európai Bíróság (EUB) magyar tagjának. A jelölést megbízatása hat évre szól, amennyiben az EUB illetékes bizottsága is jóváhagyja személyét – írta meg hétfőn az ATV.hu.

 

Telex forrásai szerint viszont Csehi jelölését sem pályázat, sem más kiválasztási procedúra nem előzte meg. Csehi az elődje, Trócsányi László ügyvédi irodájában dolgozott 2016-ig, európai joggal azonban kinevezése előtt soha nem foglalkozott.

 

A jelöléssel kapcsolatban kormányzati források azt állítják,

Varga Judit egyszemélyben döntött Csehi személyéről,

akit az Országgyűlés európai ügyek parlamenti bizottsága hétfőn formálisan ugyan meghallgatott, de a parlamenti honlap és beszámolók tanúsága szerint érdemben nem vizsgálta alkalmasságát.

Varga Judit és Csehi Zoltán. / Fotó: Varga Judit Facebook-oldala

Az Európai Unió luxemburgi székhelyű Európai Bíróságán 2004-től Juhász Endre bíráskodott, most viszont távozik pozíciójából.

 






Az ATV szerint tavaly felröppentek olyan hírek is, hogy Juhász utódjaként Trócsányi László volt igazságügyi miniszter és uniós biztos-jelölt is esélyes, a jelenleg EP-képviselő Trócsányi viszont nem ambicionálta a posztot.

A Telex forrásai szerint viszont éppen Trócsányi, illetve a nevével fémjelzett ügyvédi iroda befolyását mutatja, hogy Varga a jelenlegi európai törvényszéki bírót választotta.

 

Az EUB lesz az, amely nemsokára vizsgálja a magyar kormány által benyújtott, a jogállamisági mechanizmust érintő szavazást érintő keresetet, később pedig magáról az uniós jogállamisági rendeletről is ez a fórum dönt majd, amennyiben a magyar és lengyel kormányok valóban benyújtják idevágó keresetüket.

(atv.hu/Telex nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top