Politika

Nemzetközi sajtó a Fidesz-kirúgásról: Orbánban és Európában annyi a közös, mint Putyinban és Greta Thunbergben

nyugatifeny.hu

Jóhírünk a nagyvilágban.


A nemzetközi sajtó a Fidesz Európai Néppártból való “kilépését” alapvetően úgy kezeli, mintha az egy hosszú folyamat utolsó lépése lett volna, és attól tartanak, hogy a magyar kormánypárt ezáltal még inkább az euroszkepticizmus irányába megy el.

 

A Néppártban is lemondóan viszonyulnak Orbán Viktor lépéséhez.

“Az volt a célom, hogy egyben tartsam a frakciót” – mondta a frakció elnöke, Manfred WeberElmondása szerint a magyar képviselőket leszámítva a frakció egységesen gondolkodott.

“Sajnálom, hogy kollegákat vesztünk, de most a frakció a jövőbe tekinthet, és ezt a hosszadalmas vitát maga mögött hagyhatja”

– tette hozzá Weber

 

A német Die Welt a tegnapi lépést értelmező cikkét azzal a címmel hozta le, hogy Orbánnak és a Fidesznek semmi keresnivalója Európa kereszténydemokratái között, és ugyanígy gondolkodnak a die Zeit-nál is.


 

Az újság szerzője szerint Weber és a frakció többsége csak azt tette, ami már régen egyértelmű volt: meg kellett szabadítani a Néppártot a Fidesztől.

Orbánban és a Fideszben és az európai kereszténydemokrata pártokban annyi a közös, mint Vlagyimir Putyinban és Greta Thunbergben” – olvasható a német lap cikkében.

 

Kritikájának sarokpontja az, hogy Orbán nemcsak egy másfajta Európát képzel el magának, de más államviszonyokat is. Ez a demokrácia fogalmával csak nehezen összeegyeztethető, mert a “demokráciák azon a feltételezésen alapulnak, hogy a kisebbségből idővel lehet többség és a többség ennek megfelelően viselkedik”.

 

Hasonlóan menthetetlennek tartja a Fideszt a finn képviselő, Petri Sarvamaa, aki “hatalmas megkönnyebbülésként” írta le a párt kilépését a frakcióból. Hozzátette, hogy

“gyakorlatilag mindenki, a legnagyobb pártok is elvesztették az utolsó hitüket is az autoriter Orbánban”.

 

Az osztrák EPP képviselő Othmar Karas arról beszélt, hogy nem lehet térdre kényszerülni az ilyenfajta politika előtt, amelyet a Fidesz művel.

 

Sean Kelly EPP képviselő pedig egyenesen azt mondta, hogy a

“Fidesz nem való az Európai Parlamentbe”.

 

“Mi olyan társadalmat képviselünk, amely egyenlő lehetőségeket biztosít a tagjainak és a megvédi a jövendőbeli generációk érdekeit. Bárki, aki ezeket az alapvető értékeket nem támogatja, nem való az EPP-be.”

forrás(welt.de) (zeit.de)
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top