Politika

Egyedül Orbán tehet az ellenzék állítólagos oltásellenességéről

Pestibulvar.hu

Most, hogy a következő hónapok várhatóan másról sem fognak szólni, mint az ellenzék állítólagos oltásellenességéről, érdemes tisztázni, ki tehet valójában arról, hogy idáig jutott a helyzet.

 

A kormány a napokban röffentette be legújabb ellenzék-ellenes kampányát, melyben oltásellenességgel vádolja az ellenzéki pártokat. Hollik István ezt úgy foglalta össze: a Fidesz a kampány során be akarja mutatni, mekkora felelőtlenség az, amit a baloldal csinál, “hiszen az az oltásellenes politika, amit folytatnak, az emberéletekbe kerül”.

“MINDEN OLYAN EMBERÉLET A BALOLDAL LELKÉN SZÁRAD, AMELYRŐL AZÉRT KELLETT LEMONDANI, MERT AZ ILLETŐ HALLGATOTT A BALOLDALRA, ÉS NEM VETTE FÖL A FELAJÁNLOTT VAKCINÁT”

– fogalmazott a kormánypárti politikus.

Bár a kampány formálisan a napokban indult, nem Hollik volt az első, aki az utóbbi hetekben oltásellenességgel vádolta az ellenzéket. A kampány informálisan már a keleti vakcinák engedélyezése óta tart, mióta az ellenzék elkezdte felemelni a szavát a keleti vakcinák megbízhatóságával szemben.

 

Hogy ezt helyesen tették-e, arról álljon itt pár hír január végéről: a Telex számolt be róla elsőként, hogy az orosz vakcina a külsős szakértők negatív véleménye ellenére kapta meg a magyar engedélyt. A Népszava egy napra rá derítette ki: más vakcinát vizsgáltak a Szputnyik V klinikai tesztjén, mint ami végül forgalomba kerülhet. Hasonló kérdőjelek övezték a kínai Sinopharm engedélyezését is, mely során a kormány már nemcsak a külsős szakértőket, de az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is megkerülte, miután az ő bevonásuk nélkül döntött az engedélyről. Az OGYÉI-t megkerülő rendelet lényegében teljhatalmat adott Szijjártó Péter kezébe, akinek az engedély kiadásához már csak azt kellett bizonyítania, hogy az adott vakcinát legalább egymillió emberen alkalmazták.

 

De nemcsak az engedélyezés kapcsán merültek fel ellenérzések, maguk a vakcinák sem tűntek bizalomgerjesztőnek, miután a Szputnyikot gyártó orosz cég január végén váratlanul módosította az oltóanyag alkalmazási útmutatóját, jelentősen szűkítve a biztonságosan oltható emberek körét. Bizonyosan az sem segített a megbízhatóság növelésében, hogy a hírekből már korábban kiderült: a keleti vakcinákat úgy kezdték el más országokban széles körben alkalmazni, hogy még nem folytak le a harmadik fázisú klinikai vizsgálatai. Ezek azért kulcsfontosságúak, mert ebben a szakaszban próbálják ki az oltóanyagot több tízezer tesztalany bevonásával. Ez az engedélyezés előtti utolsó fázis, ekkor dőlhet el, hogy egy vakcina nagy mintán is biztonságosnak és hatásosnak bizonyul-e.

 

Ezzel szemben a magyar engedélyt úgy adták ki, hogy

SEM AZ OROSZ, SEM A KÍNAI VAKCINÁRÓL NEM JELENT MEG A HARMADIK VIZSGÁLATI FÁZIS EREDMÉNYE.

 

Az oroszt csak az engedély kiadása után, a kínait pedig még azóta sem tették elérhetővé. Nehéz elképzelni, miért vár ilyen körülmények között bárki bizalmat a keleti vakcinákkal kapcsolatban.

 

Az ellenzéket oltásellenességgel vádoló kritikák ráadásul már csak azért sem állják meg a helyüket, mert nem az ellenzék volt az egyetlen, aki fenntartásokkal kezelte a keleti vakcinákat: maga az OGYÉI és a Magyar Orvosi Kamara is óvatosságra intett velük kapcsolatban. Az OGYÉI egy listát tett közzé, hogy mely betegségek esetében nem javasolja az orosz fejlesztésű oltóanyagot használni, az Orvosi Kamara pedig még ennél is tovább ment: egyenesen azt írta, hogy “nem tudja tiszta lelkiismerettel ajánlani” a kínai és az orosz vakcina alkalmazását a magyarországi orvosoknak. De ugyanúgy felszólaltak ellene a háziorvosok, vagy például Zacher Gábor is, aki a kormányt tette felelőssé a vakcinaellenességért. Zacher úgy fogalmazott: “elképesztő a sötétség az oltásokkal kapcsolatban, de mit is várhatunk, ha a kormány nem közöl megfelelő információt”.

 

És itt van a kutya elásva:

HA VALAKI FELELŐSSÉGRE VONHATÓ A KELETI VAKCINÁKKAL KAPCSOLATOS BIZALMATLANSÁGÉRT, AZ ÉPPEN A FIDESZ ÉS ORBÁN VIKTOR, NEM AZ ELLENZÉK.

 

Elvégre mi is okozza az igazi bizalmatlanságot? Ha átláthatóságot követelünk, vagy ha nem tesszük átláthatóvá a dolgokat? A kormány ahelyett, hogy próbált volna lefaragni a keleti vakcinák elutasítottságából (ami természetes következménye annak, hogy a magyarok nem bíznak az illiberális keleti diktatúrákban), még a magyar intézményekbe és hatóságokba vetett bizalmat is aláásta (ami az ellenzékiek esetében egyébként sem túl magas, köszönhetően a Fidesz 10 éves országlásának).

 

Mi mást ért volna el, ha nem bizalomvesztést, ha olyanokat tett, mint:

  • a független, külsős szakértők megkerülésével engedélyezte az orosz vakcinát,
  • a kínai vakcina miniszteri szintű engedélyezésébe már az OGYÉI-t sem vonta be,
  • az ellenzék közérdekű adatigénylését rendre kitolta 45 nappal, így a nyilvánosság hónapok óta nem jut friss információkhoz (erre példa Müller Cecília lerázó levele, melyet véletlenül az érdeklődő Hadházy Ákosnak küldött el, és amiben azt írta kollégáinak, hogy “nem tudnak-e jobb szöveget kitalálni arra”, hogy mivel rázzák le az érdeklődő ellenzéki képviselőket),
  • kitiltotta a sajtót a kórházakból, az egészségügyben pedig teljes nyilatkozat-stopot rendelt el,
  • még a sportba (“létesítményfejlesztésbe”) is ötször annyi pénzt ölt az elmúlt egy évben, mint az egészségügybe a magyar történelem egyik legsúlyosabb egészségügyi válsághelyzete közepén,
  • irgalmatlan pénzeket juttatott egy kormányközeli közvetítőcég zsebébe, ami a kínai vakcinákon nyerészkedett,
  • nem partnerként, hanem üldözendő, lejáratandó ellenfélként kezelte az ellenzéket (például amikor visszautasította az ellenzéki önkormányzatokkal való együttműködést az oltópontok létrehozásáról).

 

A fideszes rágalmakkal szemben a valóság az, hogy

AZ ELLENZÉK NEM OLTÁSELLENES VOLT, HANEM BIZALMATLAN.

 

De miért is ne lett volna az ilyen körülmények között? Mi oka lett volna bízni a Fidesz járványkezelésében, a Fidesz által népszerűsített vakcinák hatásosságában és biztonságosságában, az állami hatóságok függetlenségében és szakmai megbízhatóságában, ha nem tettek semmit, amivel kiérdemelték volna ezt a bizalmat?

 

A vita sosem arról szólt, hogy beadassuk-e a vakcinát (Magyarországon nincs oltásellenes párt), hanem arról, hogy

MEG LEHET-E BÍZNI ANNYIRA A MAGYAR HATÓSÁGOKBAN, HOGY A KELETI VAKCINÁKAT IS BÁTRAN AJÁNLJUK MINDENKINEK.

 

Az embereknek joguk van tudni, milyen előnyökkel és hátrányokkal járnak a vakcinák, ami fokozottan igaz azokra, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség még nem, csak kormánypárti politikusok hagytak jóvá rendkívüli engedéllyel.

 

Ha a Fidesz azt akarja, hogy csökkenjen az ellenzékben tapasztalható “oltásellenesség”, itt az ideje, hogy felhagyjon az uszítással, átláthatóvá tegye a járványkezelést, beengedje a független sajtót a kórházakba, és végre partnerként kezelje az ellenzéket, ahelyett, hogy hazugságokkal próbálja lejáratni.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top