Politika

Erdogan meghívta az EU két vezetőjét tárgyalni, de csak az egyiküknek jutott szék (+videó)

nyugatifeny.hu

Az úgynevezett diplomáciai katasztrófa.


Kedden tárgyalt az Európai Unió két vezetője Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Ankarában.

 

A találkozó azonban kisebb diplomáciai katasztrófába fulladt, amikor a közös fotó elkészítése után a három vezető helyet akart foglalni, ám csak két szék volt kihelyezve,

így von der Leyen, a bizottság első női elnöke egy rövid, értetlenséget kifejező “uhm..” után a kanapén foglalt helyet.

 

A találkozón készült felvételen is látszik, hogy von der Leyen nem volt túlzottan elragadtatva a fogadtatástól, ahogy attól sem, hogy miközben a két férfi vezető, Erdogan és Michel, elfoglalta helyét a kihelyezett székeken, ő partszélre, a szófára került a diplomáciai rangban jóval alatta helyezkedő török külügyminiszterrel szemben.

 

 

A kialakult kellemetlen helyzet nemcsak a bizottsági elnököt, hanem Michelt is meglepte, ám az ET elnöke végül néhány másodperc zavartság után mégis elfoglalta helyét Erdogan mellett.

 

Politico cikke szerint a tanács később ezt azzal magyarázta, hogy a találkozó során minden a protokollnak megfelelően történt, hiszen Michel és Erdogan voltak a tárgyaló felek, von der Leyen csak kísérőként volt jelen a tárgyaláson.

 


Míg török oldalról az a reakció érkezett, hogy nem akartak senkinek kárt okozni, és előzetesen az EU delegációja is megfelelőnek találta az előkészületeket. A Tanács közlése szerint ugyanakkor az ültetési kérdésekről a találkozó előtt nem esett szó.

 

A Politico szerint ugyanakkor a bizarr helyzet könnyedén elkerülhető lett volna azzal, hogy annyi széket raknak ki, ahány résztvevőt várnak a találkozóra, illetve azzal is, ha előzetesen ellenőrzik, a meghívottak milyen diplomáciai ranggal rendelkeznek, és eszerint állítják fel az ültetési sorrendet.

Így viszont azzal, hogy a külügyminisztert ültették le az uniós vezetővel szemben, elég nagy diplomáciai sértést követtek el.

 

A végrehajtásért felelős Bizottság elnöke a posztja alapján ugyanis közelebb áll egy kormányfői szerephez, mint a Tanács elnöke. A Politico emellett kiemeli azt is, hogy még sosem láttak olyat, hogy ennyire más fogadtatás járt volna a Bizottság és a Tanács elnökének bármilyen csúcstalálkozó során.

 

A találkozót követő sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen arról beszélt, “nagyon érdekes első találkozón” vannak túl Erdogannal, és a céljuk az, hogy egy olyan őszinte együttműködést alakítsanak ki, amely lehetővé teszi mindkét fél számára, hogy felhozzák, mi az, amit máshogy látnak.

 

A bizottság elnöke emellett hangot adott annak is, komoly aggodalommal tölti el az, hogy Törökország kilépett az Isztambuli Egyezményből, ez szerinte ugyanis a rossz üzenetet közvetíti, ahogy aggasztónak tartja a nők emberi jogi helyzetét is Törökországban.

(Politico/444.hu nyomán) |forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top