Politika

Szijjártó bejelentette: Szeptembertől megindul a magyar nyelvoktatás Kazahsztánban (+videó)

nyugatifeny.hu

Ma megnyitották az Eximbank nur-szultani képviseletét is.






“Kazahsztán és Magyarország együttműködése világosan megmutatja, hogy miért és hogyan lett sikertörténet a keleti nyitás stratégiája, amit a magyar kormány 11 esztendővel ezelőtt indított meg” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kazah fővárosban, Nur-Szultanban tartott sajtótájékoztatóján kedden.

 

Szijjártó szerint az együttműködés többek között azért is sikeres, mert nem szólnak bele a másik ország belpolitikájába és nem foglalkoznak egymás “kioktatásával”.

 

A külügyminiszter elmondta, miközben a világjárvány miatt a világkereskedelmi forgalom tavaly kilenc százalékkal esett vissza, Magyarország 58 százalékkal emelte az exportját Kazahsztán irányába.

“A magyar Eximbank egy 170 millió dolláros hitelkeretet nyitott, annak érdekében, hogy magyar és kazah vállalatok együttműködését még aktívabbá tegyük, és a mai napon az Eximbank képviseletet nyit itt Nur-Szultánban, hogy minél több magyar vállalatot segítsünk sikerhez a kazah piacon”

– jelentette be Szijjártó Péter, hozzátéve, jó hír az is, hogy a WizzAir júniusban újraindítja járatát Budapest és a kazah főváros között, és tervben van az is, hogy Peking-Budapest járatot indítanak egy nur-szultani megállóval.

 

“Az emberek közötti kapcsolatok építésére leginkább alkalmas oktatási területen is nagyot léptünk előre, hiszen 250 magyarországi ösztöndíjas helyünkre 1484 kazah hallgató pályázott.

A mai napon pedig megnyitjuk a magyar lektorátust a kazah egyetemen, az Eurázsiai Nemzeti Egyetemen itt Nur-Szultánban, ahol szeptembertől megindul a magyar nyelv oktatása”

 közölte Szijjártó.






 

A teljes sajtótájékoztatót itt tudod megnézni:




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top