Politika

Gulyás Gergely: Április végén már kiülhetünk a teraszokra, az EB-meccsen vakcinaigazolvánnyal részt lehet venni (+videó)

nyugatifeny.hu

Kijelentette: azt remélik, júniusra túl leszünk a járványon.






“A kormány az operatív törzzsel egyeztetve hetekkel ezelőtt meghozta azt a döntést, hogy valamennyi újraindítással kapcsolatos intézkedés az oltottak számától függ. Minden zárás csak korlátozni tudja a vírus terjedését, az egyetlen érdemi fegyver a vírussal szemben a vakcina”

– kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, aki szerint szerdán életbe lépett intézkedések valójában nem jelentenek “érdemi” enyhítést, hiszen a boltokban korlátozták a vásárlók számát.

 

Gulyás szerint Magyarország Európában a leggyorsabb oltási programot teljesíti, mivel az elmúlt egy hónapban két és félszeresével emelkedett a beoltottak száma, és azt remélik, hogy április végéig 4 millió ember megkapja a vakcina első adagját.

 

Hozzátette: összesen már közel 4,2 millió ember van, akit beoltottak, vagy oltásra jelentkezett.

 

A pedagógusok oltásával kapcsolatban arról beszélt, hogy habár a médiában számos cikk jelent meg arról, hogy a védettség a második oltás után alakul ki, szerinte már az első dózis után is érdemi védettség alakul ki a beoltottoknál.

 






Így a Pfizerrel oltott pedagógusoknál és oktatásban dolgozóknál állítása szerint már az első dózis után akár 80%-os hatékonyság jelentkezik, ezért a tanárokat arra kérik, hogy “legyenek tekintettel a szülőkre”, akiknek rendkívüli megterhelést jelent az iskolák zárva tartása.

“Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor fog dönteni, amikor elérjük a 3 millió beoltottat. Úgy látjuk, hogy ez 5-6 napon belül lehetséges”

– jelentette ki Gulyás, hozzátéve, ezért szerinte az idősek mellett most már a fiataloknak is “van értelme regisztrálni”, mert azt valószínűsitik, hogy április végére a jelenlegi 4 millió vakcinaregisztrációs igényt ki tudják elégíteni, Gulyás szerint főként a kormány vakcinabeszerzésének köszönhetően.

 

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban elmondta, az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalása szerint ez a védőoltás is megbízható, ezért ezzel a vakcinával is tovább folytatják az oltást.

 

“Magyarországon csak olyan vakcinát adunk be, ami megbízható, hatékony, és védelmet biztosít a koronavírus okozta súlyos megbetegedéssel szemben”

– mondta Gulyás, aki szerint a magyar hatóságok vizsgálati eredménye legalább olyan pontos vagy még pontosabb, mint az Európai Gyógyszerügynökségé, illetve utalt arra is, hogy a vakcina ellen indult támadások mögött üzleti érdekek állnak.

 

A Magyar Nemzet az ellenzék “oltásellenességére” vonatkozó kérdésére Gulyás azt válaszolta, a legnagyobb ellenzéki párt, a DK az, amely aláírásokat gyűjt a kínai vakcinákkal szemben, és ezt hivatalosan máig nem állították le, ezért annak ellenére, hogy “milyen bűnöket követtek el” a saját választóikkal szemben, mindenkit arra kérnek, hogy biztassanak oltásra.

 

Szerinte az ellenzék felelőtlensége így is csekély számban emberéleteket veszélyeztetett és követelt, de ha a kormány intézkedéseit kritizáló nyilatkozatokra hallgattak volna az emberek, akkor az EU többi országához hasonlóan több mint egymillió emberrel kevesebben kapták volna meg a vakcinát.

“Örüljünk annak, hogy az oltásellenes erők hajlandók voltak változtatni a vakcinaellenes hozzáállásukon, de ez akkor lenne hiteles, ha a DK hivatalosan is leállítaná a kínai és keleti vakcinák ellen indított petíciót”

– mondta Gulyás.

 

Eddig 66 685 pedagógus kapott oltást, több mint 70 ezren regisztráltak, így a tanárok 85 százaléka vette fel a vakcinát és eddig kb. 100 ezer pedagógust sikerült beoltani – közölte a miniszter.

 

A vakcinaigazolvánnyal kapcsolatban a kormány még nem hozott döntést, erről 3-4 millió beoltottnál fognak dönteni.

“Ha megnézzük, hogy az elvégzett tesztek hány százaléka pozitív, akkor azt látjuk, hogy egyértelműen a harmadik hullám csúcsán vagyunk, valamivel túl is vagyunk azon. Az én véleményem az, hogy április végéig a teraszokra ki lehet majd ülni”

– mondta Gulyás, hozzátéve, a fitnesz- és konditermek viszont egyelőre nem nyithatnak meg.

 

Arra a kérdésre, hogy a kormány milyen választ adott az UEFA-nak az Európa-bajnoksággal kapcsolatban a miniszter azt mondta: sportrendezvényeken majd, amikor részt lehet venni, akkor ezt csak oltási igazolvánnyal lehet megtenni, ez érvényes az EB-mérkőzésekre is.

“Magyarország a mi terveink szerint abban a kedvező helyzetben lesz, hogy mindenki, aki oltást kért, még akkor is, ha ez mind a 8 millió 18 éven felülit jelenti, mindenkit be tudunk oltani. Sőt, hogyha 16 évtől kezdünk oltani, még akkor is mindenkire sor kerül. Tehát mi azt reméljük, hogy a járvány júniusra mögöttünk lesz”

– közölte Gulyás Gergely.






 

Szerinte az iskolák április 19-i újranyitása nem jár olyan kockázattal, amit “nem lehetne vállalni”, és indokoltnak tartják, hogy a tanárokat elkezdték soron kívül oltani.

 

“Ugyanakkor szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy nagyon sokan járulnak hozzá az ország és a gazdaság működéséhez azok közül, akik semmilyen oltást nem kaptak. Tehát mi nem látunk az április 19-i iskolanyitásnál komoly kockázatot” – magyarázta a miniszter.

 

A Petry-ügyben azt mondta, “felháborítónak” tartja, hogy a Hertha Berlin kirúgta a magyar kapusedzőt a Magyar Nemzetben tett kijelentései után.

“Túl azon, hogy személyesen is minden szavával egyetértek, ennél fontosabbnak tartom, hogy a véleménynyilvánítás nem szankcionálható egy jogállamban. Az, hogy ez szerintem egy normális vélemény, az csak másodlagos ahhoz képest, hogy szélsőségesnek nem tekinthető, gyűlöletre fel nem hívó véleményeket egy jogállamban nem szoktak büntetni”

– vélekedett Gulyás Gergely, aki úgy gondolja, az ügy “súlyos és komoly”, és Németországban alapvető értékek kerültek veszélybe.

 

A SZÉP-kártyák felhasználásával kapcsolatban arról beszélt, hogy azokat egész évben fel lehet majd használni, és abban reménykednek, hogy

“az idei nyár már szabad lesz és a magyar turizmus olyan rekordnyarat mondhat magáénak, amelyre még a válság előtti időszakban sem volt példa”.

 

A Telex azon kérdésére, hogy van-e összefüggés a szerdától érvényes lazítások és a közelgő foci Eb között, Gulyás úgy válaszolt, “értékeli a viccet”, de a kettőnek szerinte semmi köze egymáshoz.

 

Hozzátette: a Puskás Arénába csak védettségi igazolvánnyal lehet majd bemenni, és mivel június közepéről van szó és ők azt remélik, hogy május közepére már mindenkit be tudnak oltani, ezért addigra már “magunk mögött tudjuk hagyni a járványt”.

 

A koronavírus elleni oltást állítása szerint nem fogják kötelezővé tenni, és annak érdekében, hogy minél többen regisztráljanak, illetve felvegyék az oltást ismert embereket is bevonnak ehhez kapcsolódó, hamarosan induló reklámkampányba.

 

Így többek közt olyan emberek fognak kampányolni az oltás és a regisztráció mellett, mint Kemény DénesCsányi Sándor színművész, Cseh László, Gyurta DánielNagy FeróMerkely Béla és Müller Cecília is.

 

A teljes videót itt tudod megnézni:




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top