Politika

Botrány: Készenléti rendőrök akadályozták meg az újságírót, hogy tudósítson a Kúrián folyó tárgyalásról (+videó)

(kiemelt kép: Média1)

Ráadásul a tárgyalás nyilvános volt.






Nem léphetett be a hetekkel ezelőtt elintézett, érvényes sajtóregisztrációja ellenére Ruszin Zsolt adószakértő-szakújságíró a Kúria Markó utcai épületébe, ahol több készenléti rendőr fizikailag megakadályozta, hogy tudósítást készíthessen egy magánszemély és a NAV közötti adóügyi vitával kapcsolatos per ítélethirdetéséről — adott hírt az esetről a Média1 csütörtökön.

 

A szerző Szalay Dániel hozzáteszi, hogy őt ugyancsak karhatalmi erővel tartották távol attól a tárgyalástól, amely a Klubrádió és a Médiatanács közt zajlott a mai napon.

 

Ruszin Zsolt a Média1 megbízásából érkezett a tárgyalásra, ezért sajtóregisztrációját is a Media1 intézte el a Kúria Sajtótitkárságán — írják.

 






Veres József felperes és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közötti nyilvános bírósági tárgyalásról és az azt követő ítélethozatalról akart tudósítani — a regisztrációt vissza is igazolta a Kúria.

 

Ennek ellenére a tárgyalás napján

készenléti rendőrök akadályozták meg

abban, hogy a Kúria épületébe belépjen. Állításuk szerint utasításra cselekedtek, de azt nem mondták meg, kinek az utasítására vagy milyen jogszabály alapján.

 

A később megérkező Szalay Dániel a helyszínen videófelvételeket is készített.

“A rendőrök arra, miért nem tudósíthat az érvényes, visszaigazolt akkreditációja ellenére Ruszin az adóhatóság elleni perről, amikor ezt a sajtótörvény is biztosítja számára, azt állították, hogy ha Ruszin jelen lenne a tárgyalóteremben, akkor ezzel

megzavarhatná a bíróság munkáját,

valamint egy már áprilisban hatályát vesztett (még a sajtóregisztrációt megelőző) kormányrendeletre és belső elnöki utasításra hivatkoztak”

— írta.

 

Szalay egyébként azért volt a helyszínen, mert a Klubrádió és az NMHH tárgyalásáról akart tudósítani, de itt már a regisztrációt sem igazolták vissza a lapnak:

“a Kúria csütörtökön kora reggel azt írta vissza, hogy elnöki utasítás alapján azt megtagadják, a belépést megakadályozzák, mivel csak akkor vehetünk részt, ha a tárgyalás és a regisztráció között legalább 24 óra eltelik.”

 






Szalay írásban kérdezte, hol lehet jogorvoslattal élni a döntés ellen. A Média1 mellett a NAV-ot beperlő

felperes jogi képviselője, Lelkes Péter is tiltakozik az eljárás ellen.

 

A Kúria épülete előtt azt mondta a lapnak, hogy a bíróság Elnöki titkárságán panaszt emel, amiért a bírósági ítélethozatalról nem készülhetett felvétel, azon nem lehetett jelen a sajtó.

 

Itt van Szalay videója az esetről:

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top