Politika

Szijjártó Péter bejelentette: Már jövőre épülhetnek Paks 2 első betonelemei (+videó)

nyugatifeny.hu

Az oroszok pedig a következő 15 évben szállíthatják a gázt.






Elvi egyezség jött létre arról, hogy október elsejétől életbe léphet az új hosszútávú magyar-orosz gázvásárlási megállapodás – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, ahol a Roszatom és a Gazprom vezetőivel tárgyalt.

 

Szijjártó elmondta, a Gazprom vezérigazgatójával azért is volt aktuális a tárgyalás, mert a magyar–orosz hosszú távú gázvásárlási megállapodás idén szeptemberben lejár. A ma megkötött hosszú távú megállapodás

a tervek szerint 15 évre szólna, rugalmas árképzéssel – utóbbiról még hátravannak a tárgyalások.

 

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy október elsejéig elkészül a vezeték a szerb–magyar határon, így ezzel lehetővé válik, hogy már idén nagy mennyiségű orosz gázt fogadjon az ország.

 

A Roszatom vezetőjével, Alekszej Lihacsovval az új paksi atomerőmű beruházásának felgyorsítása volt a téma – mondta Szijjártó.

 

A külügyminiszter szerint szeptember végére minden adott lesz ahhoz, hogy az építkezés a második fázisba léphessen. Ekkor jár le ugyanis az Országos Atomenergia Hivatal válaszadási határideje a létesítési engedélyre beadott kérelemre.

Ha az meglesz, 2022-ben már az első betonelemek elhelyezése jöhet

– mondta a külügyminiszter.






 

Hozzátette: Fehéroroszországban épp most végzett a Roszatom az ottani beruházásával, így a paksi beruházásra tudnak koncentrálni. Szijjártó szerint Magyarország már most a környező országokkal tárgyal arról, hogy a villamosenergia-kínálatot hova tudjuk majd értékesíteni.




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top