Politika

Példátlan ítélet: annyira aljas cikket írt a Fidesz média, hogy a bíróság arra kötelezte, hogy törölje

hirhugo.hu

A Párbeszéd társelnöke szerint alig volt olyan mondat az álnéven írt cikkben, ami ne lett volna jogsértő. Emellett 1,3 millió forint sérelemdíjat is fizet a Mediaworks, amiért többek közt biológiai fegyvernek nevezte a politikust.


 

“A kormány propagandalapja megsértette az emberi méltósághoz és a jó hírnévhez való jogomat, amikor egy cikkükben organizmusnak és biológiai fegyvernek neveztek. A kártérítésen túl a bíróság kötelezte a lapot a cikk végleges online eltávolítására, amire tudomásunk szerint még nem volt példa a rendszerváltás óta” – írta Facebookon a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea, aki jogerősen is megnyerte a pert Szikszai Péter és a Magyar Nemzet ellen egy róla szóló cikk miatt.

 

A rendőrség tavaly októberben azonosította az újágírót, aki Zummer Fülöp álnéven írt cikket az újságba A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése címmel. Mint kiderült, Szikszai Péterről, a HírTV és EchoTV egykori vezérigazgatája az.

 

Szabó Tímea az írás április 21-i megjelenése után feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, a rendőrség megtalálta az elkövetőt, és becsületsértés vétségéért a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz utalta az ügyet.

A Fővárosi Törvényszék 2020 végén első fokon kötelezte a Magyar Nemzetet, hogy 24 órán keresztül jól látható módon tegye közzé az online és a nyomtatott verzióban is, hogy megsértették Szabó személyiségi jogait, továbbá kötelezte az újságot az online cikk végleges eltávolítására. Ezen felül 1,3 millió forint sérelemdíjat is meg kell fizetnie a Mediaworksnek.


 

Szabó elmondta, tudomása szerint a rendszerváltás óta nem történt olyan, hogy véglegesen eltávolíttassanak egy cikket. “Alig van olyan mondata, amely nem lenne jogsértő. Nincs, vagy alig van tehát olyan sajtótörténeti érték, amely a végleges törléssel elveszne.

 

A törlés esetén sem sérti ezért a személyiségi jogok megóvásához fűződő érdek a sajtószabadságot” – írta Szabó, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök ezt az írást úgy jutalmazta, hogy tavaly év végén Szikszait nevezte ki a Mediaworks Hírcentrum igazgatójának. Szabó megjegyezte, jövő héten lesz a Szikszai ellen indított büntetőügyének tárgyalása.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!
Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top