Politika

Kiderült: A kormány gyakorlatilag bárkit lehallgathat, mert a törvények ezt megengedik

nyugatifeny.hu

Az engedélyt a megfigyelésre Varga Judit adja ki.






“Magyarországon egyetlen ember sincs, akit törvényes körülmények között ne lehetne megfigyelni, lehallgatni” — írja Szabó Máté Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója 444.hu-n hétfőn megjelent cikkében.

 

Szabó hangsúlyozza, hogy a nemzetbiztonsági célú megfigyelések Magyarországon nem vonatkoznak pontos szabályok: akár egy jogsértő megfigyelés is történhet törvényesen.

 






Szabó hangsúlyozza, hogy a törvények szerint jelenleg Magyarországon

nincs olyan ember, akit ne lehetne lehallgatni.

 

A TASZ szerint a nemzetbiztonsági célú titkos megfigyelés magyar szabályaival három komoly gond van:

— Elnagyoltak a titkos megfigyelés törvényi feltételei.

— A titkos megfigyelést egy olyan személy engedélyezi, akitől nem várható objektív döntés: ma ez a személy Varga Judit igazságügyi miniszter.

— A megfigyeléssel szemben ma Magyarországon nincsen hatékony jogorvoslat.

 

Jelenleg a magyar szolgálatok akkor végezhetnek nemzetbiztonsági célból titkos információszerzést, ha a feladatukhoz szükséges adatokat máshogyan nem tudják megszerezni.

 






„A nemzetbiztonsági szolgálatok feladatait pedig nagyon tágan határozza meg a törvény, amely nem tartalmaz további tartalmi korlátot”

— írja ezzel kapcsolatban Szabó.

Az esetlegesen megfigyelt személyeknek jogorvoslatra sincs lehetőségük.

 

“Ha ez még mind nem volna elég, Magyarországon arra sincs megfelelő eljárás, hogy ha a megfigyelés véget ért – akár elérte az eredményét, akár kiderült, hogy felesleges volt –, az érintett polgárokat megfelelően tájékoztassák arról, hogy őket megfigyelték, és milyen adatokat gyűjtöttek róluk. Így jogorvoslattal sem tudnak élni a megfigyelés miatt”

— fogalmaz a TASZ szakmai igazgatója.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top