Politika

Hivatalos: Szeptember végéig biztosan nem fogadja el az EB a magyar helyreállítási tervet

nyugatifeny.hu

Köszönjük, Viktor.


Az Európai Bizottság hét uniós tagállam, köztük Magyarország esetében hosszabbítja meg a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpra állás finanszírozását segítő helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét — közölte Veerle Nuyts, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a Bizottság sajtótájékoztatóján kedden.

 

A szóvivő kérdésre adott tájékoztatása szerint Lengyelország, Svédország, Málta, Románia, Finnország és Észtország kérte a nemzeti helyreállítási tervükről szóló tárgyalások meghosszabbítását további két hónappal.

 

Utalt arra: az uniós bizottság már korábban megállapodásra jutott Varsóval a vonatkozó tárgyalások két hónapos meghosszabbításáról.

 


Emlékeztetett: a Magyarország nemzeti helyreállítási tervéről tartott megbeszélések folytatódnak az Európai Bizottság és a magyar hatóságok tárgyalói között.

 

A brüsszeli testület azt javasolta a magyar kormánynak, hogy a nemzeti helyreállítási tervről szóló tárgyalások határidejét

szeptember 30-ig hosszabbítsák meg.

 

Hozzátette, a magyar illetékes fél válaszolt az uniós bizottság javaslatára, amely szerint

“kész konstruktív módon együttműködni a még nyitott kérdések megoldása érdekében”.

 

Végezetül közölte: az Európai Bizottságnak azért van szüksége a határidő meghosszabbítására, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre minden szükséges információ megérkezésére és a testület értékelni tudja a szakmai elvárásoknak való megfelelést.

 

Az EU a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozásról szóló rendeletben hat szakpolitikai pillérhez kapcsolódóan határozta meg a pénzek elköltését.

 

E területek közé tartozik a zöld és a digitális átállás, az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, valamint a társadalmi és területi kohézió. Ugyancsak fontos reformterület az ipar dekarbonizálása, az épületek felújítása, a közigazgatás digitalizálása és a munkaerő átképzése.

 

Az Európai Bizottságnak a nemzeti terv benyújtását követően — kivéve, ha az érintett tagállammal halasztásról állapodik meg — két hónap áll rendelkezésére a terv értékelésére és a jóváhagyásáról szóló tanácsi végrehajtási határozatra irányuló javaslat előterjesztésére.

 

A tagállami szakminisztereket tömörítő Tanács ezt követően egy hónapon belül megvizsgálja a javaslatot. A határozat elfogadását követően a tagállam kétoldalú finanszírozási megállapodásokat írhat alá a bizottsággal, és két hónapon belül megkaphatja a megállapodás szerinti előfinanszírozást.


 

A Bizottság hétfőn hangsúlyozta:

Orbánék állításával ellentétben nem a melegellenes törvény miatt húzódik el a terv elfogadása.

 

A törvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás egy ettől teljesen független folyamat.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top