Külföld

Norvégia üzent a magyar kormánynak: nem jár automatikusan a pénz

Mint kifejtették: a Norvég Alap 77 milliárd forintja ‘önkéntes hozzájárulás’, hiába foglalja itthon az ellenkezőjét határozatba a kormány.

 




 

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, hivatalosan is közölte Norvégia, hogy hazánk 77 millió eurónyi támogatástól esik el, mert a magyar kormány nem volt hajlandó belemenni, hogy a pénz egy részének ellenőrzése felett nincs hatásköre. Válaszul jogi lépéseket fontolgattak, mivel állításuk szerint a pénz jogszerűen járna az országnak. Ezt egyébként tegnap határozatba is foglalták.

Szombaton a norvég kormány diplomáciai úton üzent a magyar kormánynak:

nem jár automatikusan a Norvég Alap pénze, mert az „önkéntes hozzájárulás az európai kohézió erősítéséhez”

– értesült a Népszava.

Arról a 24.hu írt, hogy a jogi helyzet teljesen bizonytalan, még az sem világos, az Európai Bíróságnak van-e illetékessége az ügyben, ha a kormány hozzájuk fordul.

Norvégiának eddig minden esetben, mindegyik országgal sikerült megegyeznie a civil pénzek elosztásáról, még a Soros Györggyel szemben hasonló ellenérzéseket tápláló lengyel kormánnyal is. Egyedül a magyar kabinet bizonyult hajthatatlannak most.

A Norvég Alap egyébként azután jött létre, hogy Norvégia, Izland és Liechtenstein úgy csatlakozhatott az Európai Gazdasági Térséghez, hogy eközben nem léptek be az Európai Unióba (ezért a közös költségvetéshez sem kell hozzájárulniuk). Így vállalták, hogy a kohéziós politika szellemében támogatják a 2004 után csatlakozott tagállamokat – írja a lap.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top