Politika

A közmédia vezérigazgatója bemondta: Náluk a hitelesség és az igazmondás a legfontosabb

nyugatifeny.hu

Szerinte elképesztően odafigyelnek a kiegyensúlyozottságra.

Az M1 csatorna csatorna kedd reggeli műsorában nyilatkozott a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Dobos Menyhért, ezt a 24.hu vette észre. A vezető

azt állította, komoly kontrollmechanizmusok vannak a közmédiában.

 

Dobost azzal kapcsolatban szólaltatták meg, hogy a közmédia másik ágának, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak a vezérigazgatójával, Papp Dániellel közösen találkozott Irene Khan ENSZ-megbízottal. Dobos szerint hasznos volt a találkozó, ugyanis szerinte hiteles képet adtak a közmédia működéséről.

 



Azt mondta, kontrollmechanizmus működik a közmédiában, amelyet a törvényi keretek garantálnak. Ezzel kapcsolatban elmondta, a közmédiát ellenőrző kuratóriumot az Országgyűlés választja, és az ellenzék is delegálhat képviselőket. Hozzátette, tartalomért felelős testület is működik.

 

Utóbbi a Közszolgálati Testület, amely Dobos szerint a társadalom minden szegletét lefedi, és példaként elmondta, hogy az egyházak, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Művészeti Akadémia is tagjai annak. Azt mondta, ha nincsenek megelégedve a tartalommal, ők kezdeményezhetik a vezérigazgató felmentését, de ilyen még nem történt.

 

Hozzátette, tízszer adtak le ez idáig tartalmi beszámolót, és azt eddig minden alkalommal elfogadta a testület. Dobos állítása szerint egyetlen olyan alkalom volt, amikor a politika be kívánt avatkozni a tartalomgyártásba, szerinte ez 2018 decemberében volt, amikor az ellenzéki politikusok be akarták olvasni a követeléseiket a közmédiában.

Úgy gondolja, ez a magyar demokrácia történetének szégyene volt.

 



Arról beszélt, az ENSZ-delegált megkérdezte, hogyan készülnek a választásra. Erre úgy felelt, hogy létrehoznak egy választási testületet, amelybe 3 tagot a Duna Média, a másik 3-at pedig az MTVA delegálja.

 

A bizottság majd javaslatokat fog megfogalmazni, és az irányelvek figyelembevételével gyártják majd a politikai műsorokat. A testület ezen felül a politikai reklámokat ellenőrzi, valamint a Nemzeti Választási Irodával, a Nemzeti Választási Bizottsággal, valamint a pártok sajtósaival tartja a kapcsolatot.

 

A beszélgetés legérdekesebb momentuma az volt, amikor

Dobos arról beszélt, szigorúan odafigyelnek arra, hogy a hírek hitelességét több forrásból is alátámasszák.

 

Azt is hozzátette, kiemelt elvárás, hogy megfeleljenek a kiegyensúlyozott tájékoztatás elveinek, valamint a kiskorúak védelmének.



 

A műsor végén az ENSZ-nagykövettel való találkozóra is újra kitért. A vezérigazgató reméli, hiteles véleményt fog készíteni az ENSZ a magyar közmédiáról — olyat, amivel ők is egyetértenek.

(M1 nyomán) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top