Politika

Ez volt Orbánék eddigi legfelelőtlenebb döntése – Sokak életével játszik a kormány!

Orbán Viktort itt még csak influenza ellen oltották - Forrás: Facebook

Mint az a korábbi oltási akciónapokon is kiderült, a magyarok jelentős többsége legjobban a Pfizer oltóanyagban bízik, azt veszik fel a legtöbben. Ennek ellenére a kormány nem kíván részt venni a közös uniós beszerzésben!

 

Ujhelyi István az MSZP EP-képviselője szerint, felelőtlen döntést hozott a magyar kormány azzal, hogy kimarad a beszerzésből.

 

“Kutyakötelessége lenne visszalépni a magyar kormánynak az Európai Unió újabb, közös vakcinabeszerzési folyamatába; annak felmondása elfogadhatatlan és gyalázatos. Ha a mostani kormány nem teszi meg, a választások után győztes ellenzék alakította új kormány majd megteszi” – fogalmazott a szocialista politikus az online sajtótájékoztatóján.

 

Az EP-képviselő emlékeztetett, hogy még idén májusban született meg a közös, uniós vakcinabeszerzés harmadik keretszerződése, amelynek értelmében mintegy 1,8 milliárd adag oltóanyagot rendeltek meg a Pfizer gyártójától: 900 millió adagot azonnali leszállítással, további 900 milliót pedig opciós joggal. Ujhelyi érthetetlennek nevezte a magyar kormány döntését, amely során azt jelezték:

MAGYARORSZÁG EBBŐL A KÖZÖS KÖZBESZERZÉSBŐL MÁR NEM KÍVÁN RÉSZESÜLNI.

 


Az MSZP európai politikusa hozzátette, hogy a hivatkozott megállapodás alapján hazánk 19,5 millió lekötött és 19,5 millió opcionális adag Pfizer-vakcinát kaphatna ebből a keretből, ha kérné, de valamilyen okból inkább lemond róla.

 

Ujhelyi szerint a Fidesz-kormány ezzel a lépéssel a magyarok egészségének biztonságát és a járvány kezelését is egyaránt nehezíti, valamint kiemelte, hogy már az is megütközést keltett, amikor egyedüli uniós tagállamként a közös közbeszerzésen túl kétmillió magyar embert keleti vakcinákkal oltottak be.

 


“Általános vélekedés, nekem pedig személyes meggyőződésem, hogy nem az egészségünk védelme, nem a mi biztonságunk volt a kormány mozgatórugója,

HANEM A FIDESZES KÖRÖK NYERÉSZKEDÉSE”

– fogalmazott Ujhelyi arra utalva, hogy a kínai Sinopharm oltóanyagokat rendkívül magas áron, ráadásul egy, kormányzati szereplőkkel összefüggésbe hozható és busás jutalékot bezsebelő közvetítőcégen keresztül hozták be az országba.

 

Az MSZP politikusa szerint az újabb uniós vakcinabeszerzésből történt kilépést is inkább a nyerészkedés motiválja, hiszen a Debrecenbe tervezett Nemzeti Oltóanyaggyárban a hírek szerint egyelőre csak uniós engedéllyel nem rendelkező keleti vakcinákat fognak gyártani.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top