Politika

Ennyi volt: Le lehet zárni a Pegasus-ügyet a kormányszerv szerint

nyugatifeny.hu

A hatóság az Amnesty Internationalre mutogat.

Le lehet zárni a vizsgálatokat a Pegasus-ügyben, már csak az Amnesty Internationalre várnak – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a HVG-nek.

 

Péterfalvi azt mondta: az Amnesty International nem működik együtt velük, mivel nem adták oda a telefonszámlistát sem, amelyben azok vannak felsorolva, akiket lehallgattak.

 

(Korábban az Amnesty International technológiai részlege, a berlini Security Lab vizsgálta meg a lehallgatott telefonokat, és ők azonosították a Pegasus nyomait.)

 

Péterfalvi szerint szükség lenne a listára, hogy egyenként utána tudjanak járni, jogszerűek voltak-e a lehallgatások.

“Egy csomó vizsgálatot elvégeztünk, gyakorlatilag minden megvan, csak az Amnestyre várunk, hogy tájékoztatást adjanak, de nem együttműködők a hatóságunkkal”

— fogalmazott.


 

Ezzel szemben az Amnesty azt állítja,

nincs náluk a lista.

 

Péterfalvi szerint a listára azért is szükség lenne, mert így elképzelhető, hogy

“kéthetente nyilvánosságra kerül egy új név, így mindig újrakezdhetnénk az ellenőrzést, hogy a kikerült szám tulajdonosát tényleg megfigyelték-e, és ez jogszerűen történt-e”.

 

Az Amnesty azt állítja, már közölték a NAIH-hal, hogy a lista nincs náluk, mivel ők nem adatkezelők. Ezt Péterfalvi Attilának is megírták, ugyanakkor megadták neki a nemzetközi központjuk, a londoni iroda elérhetőségeit, javasolva, hogy ott próbálkozzon.

 

Demeter Áron, a szervezet programvezetője azt mondta: tudomása szerint a NAIH-elnök

mindmáig nem vette fel a kapcsolatot a londoni irodával,

ahonnan elkérhetné az adatokat.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top