Politika

Kiadhatja Orbán útját a német ipari lobbi, ha ezt tényleg meglépi Brüsszelben

AppleMark

444 forrásai szerint

SZOMBATON BEJELENTHETI RÉGÓTA TERVEZETT ÚJ SZÉLSŐJOBBOLDALI UNIÓS FRAKCIÓJÁT ORBÁN VIKTOR.

 

A magyar miniszterelnök, Matteo Salvini és több más, az Európai Néppárttól jobbra tolódott politikus már egy ideje tárgyal arról, hogy új politikai csoportot hoznak létre az Európai Parlamentben. A lap forrásai szerint a megállapodás megszületett, szombaton jelenthetik be a megalakulását Varsóban.

 

Az új frakció a 2019-ben alakult, szélsőjobboldali-euroszkeptikus Identitás és Demokrácia frakció kibővítését jelentené, annak tagjaihoz csatlakozna a Fidesz 12 képviselője, a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) 24, és a szintén lengyel Partia Republikanska három politikusa, valamint a spanyol Vox négy képviselője. A két lengyel és a spanyol párt eddig az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjában ült, ennek a frakciónak a létszáma így a három párt kilépésével 63 főről 32-re csökken.

A Fidesz és a PiS az új frakcióban így olyan pártokhoz csatlakozna, mint

A MATTEO SALVINI FÉLE OLASZ LIGA, AZ OSZTRÁK SZABADSÁGPÁRT, MARINE LE PEN NEMZETI TÖMÖRÜLÉSE ÉS A NÉMET AFD.

 



Az új frakció 113 tagjával az Európai Parlament harmadik legerősebb csoportjává válik a Néppárt és a szociáldemokraták után.

 

A német AfD-vel való szövetségkötése még okozhat komoly problémákat Orbán számára, aki Angela Merkel kiesésével egyébként is kikerült a német jobboldal kegyeiből. Az AfD-t a német politikai és gazdasági szereplők hagyományosan fekete bárányként kezelik, Orbán egyik legfontosabb európai támasza pedig az a német ipari lobbi, ami jó kapcsolatokat ápol a német jobbközéppel, akiknek arculcsapást jelent az AfD-vel való szövetségkötés. A szélsőjobboldallal való összebútorozása lényegében beismerése annak, hogy Merkel távozása után nem kívánja tovább informálisan sem fenntartani a jó viszonyt Orbán a CDU/CSU-val. További problémát jelenthet a számára, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje iránt viszont egyre nagyobb az érdeklődés a két párt részéről.

 

A közös frakció ellenére ráadásul úgy tűnik, maradéktalanul újdonsült szövetségeseire sem számíthat igazán Orbán. A magyar jogállamiságról folytatott keddi EP-vita során pl. meglepően magára hagyták a miniszterelnököt.

FRISSÍTÉS:

Tényleg nem számíthat új szövetségeseire Orbán, olyannyira nem, hogy az új frakció már a szombati megalakulása előtt darabjaira hullott. Az olasz Le Republicca szerint Salvini lemondta a formálódó szélsőjobboldal egységesítéséről szóló szombati találkozót, mert a lengyel kormánypárt, a PiS mégsem akar csatlakozni, és továbbra is a konzervatív ECR-ben maradnának, melynek alapító tagjai. A PiS képviselőcsoportja nélkül értelmét vesztené Salviniék kezdeményezése.


FRISSÍTÉS 2:

Megijedhetett a német ipari lobbi erejétől a Fidesz, Novák Katalin az ATV kérdésére cáfolta, hogy szándékukban állna összefogni az AfD-vel:

“A más tartalmú ellentétes híresztelésekkel szemben biztosíthatok mindenkit arról, hogy a Fidesz csak demokrata konzervatív pártokkal fog a jövőben is együttműködni. Célunk, hogy a nemzeti érzelmű, szabadságpárti, bevándorlásellenes, a hagyományos családi értékeket tisztelő embereknek minél erősebb képviselete legyen az európai döntéseknél“

– közölte Novák.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top