Politika

Egységes ellenzék: Április után felszabadítjuk a kultúrát a fideszes megszállás alól! (+videó)

nyugatifeny.hu

Orbán talpának nyalása helyett a tehetség fog számítani az előre jutásban.

A kormányváltás után garantálni fogjuk a kultúra szabadságát – közölték az Egységben Magyarországért politikusai csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

 

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció politikusa szerint a NER az elmúlt 12 évben gyorsuló ütemben szállta meg a kultúra területét. Döntéseit érdemi egyeztetés, társadalmi, szakmai konszenzus nélkül hozta meg, kimondott célja a szellemi, intellektuális tér elfoglalása, egy új kulturális elit kialakítása, a klientúra kizárólagos hatalmi helyzetbe hozása.

 

Gréczy Zsolt közölte: kormányváltás esetén az új kabinet rendszerszintű változásokat kíván véghezvinni. A kultúrpolitika nem köteleződhet el egyetlen politikai párt és világnézet mellett sem, ezért a tehetségre, a szakmai minőségre összpontosítva, az érintettek bevonásával szervezik át a jelenlegi rendszert.

 

Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke hangsúlyozta, hogy a kultúra nemzeti alap, ezért is javasolja az ellenzék kulturális programját előkészítő bizottság egy önálló Kulturális Minisztérium létrehozását. Azt ígérte, hogy a Magyar Kultúráért Alapítványnak juttatott ingatlanvagyon “visszaszáll a magyar polgárok közösségére”, és a művészeti életet szolgáló közvagyon lesz.

 Hozzátette, visszaállítják a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt, valamint a Magyar Művelődési Intézetet és a Képzőművészeti Lektorátust; felülvizsgálják a Magyar Művészeti Akadémia túlzó jogköreit, illetve kezdeményezik a Széchényi Irodalmi és Művészeti Akadémia jogállásának és művészeti feltételeinek rendezését.

 

A jelenlegi előadóművészeti támogatások rendszerét a források megtartása mellett, átláthatóan és igazságosan fogják újraalkotni, hogy a magyar kultúra mindenkié legyen – mondta.

 

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa azt ígérte, hogy újjászervezik a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA). Az NKA elnöke jelenleg Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, de a posztot nem töltheti be politikus, ezért egy elismert szakembert kérnek fel a helyére – közölte. 

Az új kormány azonnali, minimálisan 30 százalékos béremelést biztosít a kulturális szakembereknek, elsősorban azoknak, akik kistelepüléseken, önkormányzati intézményekben dolgoznak – mondta Halmai Róbert. Emellett átfogó bérrendezést és életpályamodellt dolgoznak ki, bevezetik a kulturális terület közszolgálati jogviszonyát, vissszavezetik a szociális helyzettől függő felmentési védelmet, a kedvezőbb végkielégítést, valamint a jubileumi jutalmat – sorolta.

 

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke arról beszélt, hogy a kultúra nem lehet a politika szolgálója, de az elmúlt egy évtizedben a hatalom mégis megpróbálta elfoglalni a szellemi, intellektuális teret.

 

A politikának van szerepe a kultúrában, mégpedig az, hogy teremtsen lehetőséget, keretet, teremtse meg a finanszírozás feltételeit – jelentette ki a képviselő. Ne a politika határozza meg, hogy mi a jó, de tegyen meg mindent azért, hogy az alkotók szabadságban, színvonalas alkotásokat hozzanak létre! – fogalmazott. 

Hiller István közölte azt is, hogy a kormányváltás után az Országos Széchényi Könyvtárat új, korszerű épületben helyezik el.

 

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top