Politika

Szijjártó végre elárulta miért engedett Magyarországra ukrán katonákat a magyar állam

fuggetlennemzet.hu

Közölte azt is, hogy senkinek semmihez semmi köze.

Súlyos támadást jelent Magyarország szuverenitása ellen, hogy Ukrajna az Európai Bizottsághoz fordult a napokban aláírt magyar-orosz hosszú távú gázszállítási szerződés ügyében – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárcája közleménye szerint szerdán Prágában.

„Őszintén szólva nem igazán érdekelt minket sem az, hogy Ukrajna, sem az, hogy más mit gondol erről a hosszútávú gázmegállapodásról. Hiszen Magyarország energiaellátásának biztonságát a kormánynak kell garantálnia, és

senkinek semmi köze ahhoz,

hogy ezt hogyan tesszük”


– hangsúlyozta a tárcavezető a magyar-cseh kormányzati csúcstalálkozót követően.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy ez szuverenitási kérdés, továbbá rámutatott, hogy nem Magyarország az egyetlen Európában, amely hasonló szerződést kötött Oroszországgal.

A kormány a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt, ezért is engedett Magyarországra ukrán katonákat gyógykezelésre, ezért nyaraltatott több ezer olyan ukrán gyereket, akiknek a szülei érintettek voltak a harcokban – húzta alá.

„Ehhez képest amit az ukránok tettek, az nagyon durva hátbaszúrás”

– fogalmazott.


Szijjártó Péter szerint a lényeg, hogy a magyar emberek otthonait fűteni lehessen télen, illetve az ipar működőképes legyen, és ehhez földgázra van szükség, amelyet Magyarország elsősorban Oroszországtól vásárol,

„jó áron, biztonságosan, megbízható módon”.

Végezetül „nyilvánvalóan nonszensznek” nevezte azt a felvetést, miszerint a vitatott nyelvtörvényt azért fogadták volna el Kijevben, mert Oroszország megtámadta Ukrajnát. Mint mondta,

a kárpátaljai magyarok nem tehetnek arról, hogy milyen konfliktusa van Ukrajnának az oroszokkal, így jó lenne, ha kihagynák őket ebből az ügyből.

„Dacára az ígéreteknek, a szép szavaknak, a konstruktívnak tűnő tárgyalásoknak, lépésről-lépésre szorulnak vissza a magyar kisebbségi jogok. Azonban ezt az ukránok más konfliktusaival összekötni nonszensz”

– jelentette ki.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden úgy nyilatkozott: Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy az orosz Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből.


A magyar külügyminiszter ugyanis hétfőn jelentette be, hogy álírták a Gazprommal a hosszú távú, 15 évre szóló gázvásárlási szerződést. A külügyminiszer a szerződés aláírását követően arról beszélt, nem politikai kérdésnek, hanem szuverenitási és gazdasági kérdésnek tekintik a megállapodást.

(via mti) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top