Politika

Matolcsy durván nekiment a kormánynak: “Megbomlott a költségvetés egyensúlya, az államadósság nem fenntartható”

nyugatifeny.hu

Bejelentette a katasztrófát.

Kétéves versenyképességi programot javasol a jegybank az új kormánynak a “drámaian megbomlott” egyensúly visszaállításához.

A Fenntartható egyensúly és felzárkózás 12 pillérét és 144 javaslatát nagyjából egy hónapja átadták a miniszterelnöknek – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke egy szakmai konferencián csütörtökön az MTI tudósítása szerint.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke

A jegybankelnök a programot bemutató rendezvényen azt mondta, hogy a régi-új kormány peremén most dől el, hogy az új kormány mit ajánl, illetve az előzőhöz hasonlóan megnyerjük-e a következő évtizedet.


Erős kihívásokkal jellemezhető évtizedben kell megtalálni az új sikerképletet, mert a korábbi egyensúlyi növekedés képlete megbomlott – mondta.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kiemelte: a képlet helyreállítása nélkül nem lehet sikeres az ország, mert

megbomlott a költségvetés egyensúlya,

az államadósság szintje fenntarthatatlan, a folyó fizetési mérleg emelkedő hiányt mutat.

Mindezek miatt olyan, az inflációval is súlyosbított kockázat alakult ki, hogy az ország elveszítheti a következő éveket, és veszélybe került az előző évtized felzárkózása.

Rámutatott: elfogadják és követik a miniszterelnök vízióját, miszerint 2030-ra el kell érni az unió átlagos fejlettségi szintjét. A jegybank elnöke szerint három feladat van: az egyensúlyok helyreállítása, a versenyképességi fordulat és az extenzívből az intenzív növekedési pályára történő átállás felgyorsítása.

Úgy vélte, válaszúthoz érkezett az ország, vagy megismételi a 70-es évtized hibasorozatát, vagy kedvező fordulatot tesz.

“Most azonban már semmi sem korlátoz bennünket abban”, hogy a jó irányt választva a jó kormányzás, jó pénzügyi rendszer keretei között a jó eredményt érje el az ország – mondta.

Matolcsy György szerint fenntartható felzárkózást elérő gazdaságpolitikát kell követni, ebben a megújuló szervezeti képességekre kell építeni, és az adatreformra, mérésre alapozott irányítási rendszert kell kialakítani.


Mint fogalmazott, a mostani válságkezelés sikerét a hitelek alapozták meg, “minden egyes válságkezelésre-helyreállításra költött forint az hitelforint”, amit vissza kell fizetni. Hozzátette: az MNB egyetértett a kormány válságkezelő intézkedéseivel, a válság árát most kell megfizetni.

Kellemetlen új fejleménynek nevezte, hogy az ország legalább négy területen – költségvetési egyenleg, folyó fizetési mérleg, államadósság ráta, nettó működőtőke beáramlásnál – “letért a közös lengyel-magyar felzárkózási ösvényről” és a magyar számok a lengyelnél érdemben rosszabbak. Ikerdeficit alakult ki Magyarországon – közölte az MNB elnöke.

(MTI) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top