Politika

DK: Gabonahiányt okozott az Orbán-kormány felelőtlensége! (+videó)

nyugatifeny.hu

Orbánék tétlenül nézik, ahogy a magyar gabonát külföldre adják el, pedig a magyar államnak elővásárlási joga lenne rá.

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője hétfőn sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet: mivel Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, hónapok óta tudjuk, hogy előbb-utóbb gabonahiányhoz vezethet az Ukrajnában zajló háború.

„Ez a hiány természetesen jelentősen drágábbá is teszi a gabonát, a Gabonaszövetség szerint 40 százalékos áremelkedés várható. Ehhez képest Orbán Viktor törvénytelen kormány jelenleg is tétlenül nézi, ahogy a magyar gabonát külföldre adják el.

Holott a Magyar Államnak elővásárlási joga van, amivel, ha élne és tartalékot képezne, akkor megelőzhetné mind a hazai gabonahiányt, mind a kenyér árának drasztikus drágulását.”

– foglalta össze a politikus.


Varga Zoltán leszögezte, a Demokratikus Koalíció szerint a törvénytelen kormány felelőtlensége gabonahiányt és fájdalmas áremeléseket okozhat.

„Nem elég, hogy a gyenge gazdaságpolitika és a gyenge forint miatt már most is 500 Ft-ba kerül egy kiló kenyér, a kormány tétlensége miatt felkészülhetünk a 700, vagy akár 800 forintos kenyérárra is.

A DK szerint egy baloldali kormány soha nem hagyná, hogy megfizethetetlenné váljanak az élelmiszerek, különösen a kenyér.”

– magyarázta a képviselő, kiemelve, a milliárdos fideszes elit nyilván nem érzékeli, hogy ez milyen terhet fog jelenteni a magyar családoknak.

„Akkor, amikor egész Európában a gabona az egyik legkeresettebb hiánycikk, megengedhetetlen felelőtlenség tétlenül végignézni, ahogy nyakló nélkül áramlik ki a gabona az országból.


Pedig a kormánynak lenne lehetősége közbelépni, még március elején hoztak egy határozatot, miszerint minden gabonakivitelt be kell jelenteni a NÉBIH-nek, az államnak pedig elővásárlási joga van a gabonára.”

– jelentette ki Varga, kiemelve, hiába, ezzel eddig egyszer sem éltek, a kilós kenyér ára pedig így hónapokon belül elérheti a 7-800 forintot.

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top