Egyéb

Megfosztották minden rangjától Orbán ombudsmanát, betelt a pohár külföldön

Pestibulvar.hu

LEMINŐSÍTETTÉK A MAGYAR OMBUDSMANT A KÜLFÖLDI KOLLÉGÁI

– jelenti Facebook-oldalán a Magyar Helsinki Bizottság.

A jogvédi szervezet szerint a döntéshez az vezetett, hogy Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és hivatala nem foglalkozik megfelelően számos emberi jogi problémával, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, LMBT+ embereket, menekülőket és bevándorlókat érő jogsértéseket.


“Nem védelmezte meg a civileket, a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét. Politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz. Mindez az ombudsman függetlenségének a hiányát is mutatja a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének (GANHRI) döntése szerint“

– írja a Bizottság, hozzátéve: a fenti okok miatt az eddigi „A” kategóriából a „B”-be sorolták át a magyar emberi jogi állami intézményt. A leminősítés azt jelenti, hogy a mi ombudsmanunknak nincs szavazati joga és nem viselhet tisztséget a Világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, és nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában.

“Az ombudsmannak jó fél éve volt arra, hogy függetlenségét demonstrálja a (GANHRI) előtt. Ez sem sikerült, a tűzoltás nem sikerülhetett. Hogy mennyire bántja őt a leminősítés? Nem tudjuk, mert eddig nem tárta a közvélemény elé még magát a tényt sem“

– korholta Kozmát a szervezet.


Azt is megjegyezték, őket magyar állampolgárként és civil jogvédőként is elszomorítja a hazai ombudsmani intézmény leminősítése. “Ám azt is látni kell, hogy a világszövetség döntése a siralmas, de valóságos helyzet ismeretén alapul. Az utóbbi években a magyar állam maga értékelte le a nép ügyvédjét, szűkítette le a polgárok jogvédelmi lehetőségeit.”

“Most már formálisan is kikerült [Kozma Ákos] a komolyan vehető ombudsmanok tekintélyes klubjából“

– teszi hozzá a Helsinki Bizottság.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top