Politika

Orbán éjféltől lényegében teljhatalmú diktátort csinált magából

nyugatifeny.hu

Hivatalosan is megjelent az alaptörvény tizedik módosítása, melyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be kedden, a miniszterek eskütétele után, amely az ötödik Orbán-kormány munkájának hivatalos kezdetét is jelenti.

A háborús veszélyhelyzet bevezetésének szükségességét már április 21-én hangsúlyozta Gulyás Gergely egy Kormányinfón, mivel a járványügyi veszélyhelyzet május 31-én megszűnik. Gulyás azzal indokolt a módosítást, hogy háború esetén is “cselekvőképes tudjon lenni” a kormány.


A MÓDOSÍTÁST KEDDEN 136 IGEN ÉS 36 NEM SZAVAZAT MELLETT FOGADTA EL A PARLAMENT.

Most megjelentek a veszélyhelyzet részletei, az alaptörvény 53. cikke a módosítás után így néz ki:

A Kormány szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

Mindezek mellett az orosz-ukrán háború miatt a katasztrófavédelmi és a hozzá kapcsolódó törvények is módosultak. Ezek fényében a katasztrófavédelem a a meghatározott rendkívüli intézkedéseken és szabályokon túl “az élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonság, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat“.


A veszélyhelyzet az ország egész területén érvényes, az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében

  • a kormány a veszélyhelyzet magyarországi következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki.
  • a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek.
  • a kormány a veszélyhelyzet fennállásának, valamint a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések fenntartásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja.
  • a kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában.
  • a veszélyhelyzet ideje alatt a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról a települési önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi, megyei közgyűlés, illetve ezek bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja.

(Index nyomán) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top