Politika

Fordulat: Varga Judit elküldte válaszlevelét Brüsszelnek, hogy adjanak nekik EU-s pénzeket

nyugatifeny.hu

Továbbra is kitart az “egyenes” és “igényes” szakmai párbeszéd mellett.

“Szokásunkhoz híven időben megküldtük a válaszunkat a Bizottság jogállamisági kondicionalitás levelére” – jelentette be közösségi oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

A kormánynak kedd éjfélig kellett, hogy választ adjon arra a hivatalos értesítésre, amellyel az Európai Bizottság (EB) április végén elindította a jogállamisági eljárást az EU pénzügyi érdekeinek védelmében.

Varga Judit azt írta, hogy a Kormány számára mindig is fontos volt a lojális együttműködés és a kölcsönös tiszteleten alapuló konstruktív párbeszéd.


“A Bizottság minden kérdésére maradéktalanul és szakmai igényességgel válaszoltunk most is, annak ellenére, hogy bizonyos pontokban megalapozatlannak találtuk a brüsszeli aggályokat”

— tette hozzá.

“Mi továbbra is maradunk az egyenes és igényes szakmai párbeszédnél. Készen állunk a tárgyalásra és a megegyezésre!”

– zárta bejegyzését Varga Judit.

Az EU idén április 27-én küldte el az Orbán-kormánynak az eljárás megkezdését jelentő hivatalos levelet. Ebben aggályokat fogalmazott meg

  • a közbeszerzési rendszerrel,
  • a nyomozó- és vádhatóságok függetlenségével,
  • a korrupció elleni harccal,
  • a mezőgazdasági támogatásokhoz fűződő feltételezett összeférhetetlenségekkel kapcsolatban.

Az EB megállapítása szerint ezek olyan jogállami normaszegésekre utalnak, amelyek súlyosan veszélyeztetik az Unió pénzügyi érdekeit. A folyamat végén Magyarországtól uniós támogatásokat lehet megvonni, illetve ennek okán a felfüggesztés is kilátásba helyezhető.

A magyar kormány válaszát az Európai Bizottságnak egy hónapon belül kell kiértékelnie. Ha arra a megállapításra jut, hogy további intézkedésre van szükség, akkor újabb lehetőséget biztosít a kormánynak az észrevételei megtételére, majd ezt követően az uniós pénzügyminiszterek tanácsa elé utalhatja a pénzügyi szankciók kiszabására vonatkozó javaslatát. A tárcavezetők minősített többséggel elfogadhatják vagy módosíthatják a bizottsági előterjesztést. Az eljárás a megindításától kezdett hat-kilenc hónapig tarthat.


Az Európai Bizottság az unióban elsőként Magyarországgal szemben indította el a jogállamisági mechanizmust, amit Ursula von der Leyen, a Bizottság néppárti elnöke jelentette be pár nappal Orbán Viktor április 3-ai újabb kétharmados győzelme után az Európai Parlamentben.

A helyreállítási források összege 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás

(az előleg több mint 320 milliárd) és 3500 milliárd kedvezményes hitel, amit Orbán Viktor miniszterelnök egy Ursula von der Leyennek írt levelében szintén igényelte már.

Navracsics Tibor uniós forrásokért felelős miniszter két hete tucatnyi uniós biztossal tárgyalt Brüsszelben és utána azt nyilatkozta: csak elméleti lehetőség, hogy Magyarország nem kapja meg az uniós forrásokat. Az uniós biztos, de más kormánytagok reményei szerint is év vége előtt meglesz a megállapodás Brüsszellel, és elkezdenek érkezni az EU-s források.

(nepszava.hu / Varga Judit/Facebook) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top