Belföld

Rendkívüli: Harminc év (!) börtönre ítélték a Böjte-féle gyermekotthon volt nevelőjét

nyugatifeny.hu

Tíz éven kereszül akadály nélkül abuzálta a gyerekeket, tizenöten vallottak ellene.

Harminc év börtönre ítélte szerdán alapfokon a csíkszeredai bíróság a Dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei otthonában.

A vádiratban 36 bűncselekmény szerepel, a legsúlyosabb a többrendbeli nemi erőszak, a volt nevelő ellen 15 fiú vallott – írja a Transtelex.

Múlt év végén kérték ki a csíkszeredai bíróságtól a vádirat anonimizált kivonatát (a magánszemélyek neveit eltávolítva dokumentumokból, lehetővé válik, hogy nyilvánosságra hozzák azt).


A vádirat szerint a 35 éves K. Sz. a következő bűncselekményeket követte el tíz év alatt a Szent Ferenc Alapítvány alkalmazottjaként:

  • egy 14 éven aluli fiút több alkalommal orális szexre vett rá (ez a bűncselekmény az új Btk. szerint nemi erőszaknak minősül)
  • négy fiút rendszeresen arra kényszerített, hogy simogassák a nemi szervét
  • hét fiúnak rendszeresen simogatta a nemi szervét
  • hét fiút rendszeresen arra kényszerített, hogy együtt nézzenek pornófilmeket
  • öt fiúnak rendszeresen mutogatta a nemi szervét
  • tizenkét fiút rendszeresen ütlegelt
  • egy fogyatékkal élő, beszédképtelen fiút rendszeresen ütlegelt, többször kitette az otthon emeleti (hat-hét méter magasan lévő) ablakpárkányára, és becsukta az ablakot.

A lap tájékoztatása szerint a romániai gyermekvédelmi intézményekben precedens nélküli a bűncselekménysorozat, amellyel a Nobel-békedíjra is felterjesztett, köztiszteletnek örvendő

Böjte Csaba ferences szerzetes által létrehozott Szent Ferenc Alapítvány volt munkatársát vádolják az ügyészek.

“A büntetőperben június 29-én, szerdán hirdették ki az alapfokú ítéletet. A csíkszeredai bíróság a román igazságszolgáltatásban szokatlanul súlyos büntetést szabott ki a vádlottra:

K. Sz.-nek harminc évet kell börtönben töltenie.

Emellett több jogától megfosztották, összesen 790 ezer lej kártérítés és 3700 lej perköltség kifizetésére kötelezték, a vagyonából 600 ezer lej értékben foglaltak le javakat. K. Sz.-t a bíróság 24 bűncselekményben találta bűnösnek”

— írja a lap az ítélettel kapcsolatban.

A bíróság a vádlottat eltiltotta a köztisztviseléstől, és megtiltotta, hogy kapcsolatba lépjen áldozataival, vagy részt vegyen bármilyen olyan eseményen, amelyet a gyerekvédelmi otthonok vagy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szerveznek.

A lapnak név nélkül nyilatkozott a Szent Ferenc Alapítvány volt munkatársa, aki elmondta, nem általános szabály ugyan, de rendszerint az önkéntesek soraiból toborozza az alapítvány a főállású nevelőket, állásinterjú nincs, az alkalmazásnak nem feltétele a szakképesítés és az esetleges pszichológiai teszt sem. Azt is elmondta, hogy önkéntesnek szinte bárki jelentkezhet az alapítványnál.

“Hozzám is küldtek olyan embert, akinek már az első napja után, este azt kellett mondanom, hogy távozzon tőlünk, mert szerintem elmebeteg volt, és alkalmatlan a feladatra”

— mondta.


A Szent Ferenc Alapítvány humán erőforrásért felelős munkatársa, Kacsó Katalin a portál kérdésére elmondta: Böjte Csaba atya személyesen jelentette fel egy pszichológussal együtt a férfit a Hargita megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál, “amikor felmerült az első gyanú” vele kapcsolatban.

A vádlott élhet a fellebbezés jogával.

(transtelex.ro / 444.hu) | forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a ReplyLegnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top