Politika

Tovább tárgyal az EB arról, hogy hozzájuthat-e Magyarország az uniós forrásokhoz

Orbán Viktor Brüsszelben május 30-án - Fotó: Bart Maat/ANP via AFP

Amennyiben két héten belül nincs megállapodás, már csak szeptemberben foglalkozhatnak a magyar kérdéssel.

Az Európai Bizottság sem kommentálni, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta Gulyás Gergely azon bejelentését, mely szerint a magyar kormány elfogadta a brüsszeli testület négy fontos javaslatát, a helyreállítási alapokhoz történő hozzáférés érdekében – írja a hvg.hu a csütörtöki Kormányinfón elhangzottakkal kapcsolatban.


Változások jönnek a közbeszerzésekben

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis, ahogy arról a Népszava is tudósított, közölte, hogy 15 százalék alá mérséklik az egyszereplős közbeszerzések arányát és elfogadták azt is, hogy a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak. Továbbá az uniós források jelentős részét arra fordítják majd, hogy a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjük el.

Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta a magyar helyreállítási és rugalmassági terv értékeléséről, amíg az folyamatban van, nem nyilatkozik. Ugyanakkor, ha a következő két szerdán nem fogadják el a magyar terveket, már csak szeptemberben térhetnek rá vissza.

Daniel Freund, német zöldpárti politikus, EP-képviselő a Gulyás Gergely bejelentésére úgy reagált, az csak „kozmetikázás”. Szerinte ezek alapján nem lehet a magyar terveket jóváhagyni, merthogy Magyarország politikai, igazságügyi berendezkedése rendszerszintűen támogatja a korrupciót. Felsorolta továbbá:


Nem folynak korrupciós ügyekben nyomozások Orbán szövetségesei ellen, továbbra sem változott a Fidesz döntő médiafölénye és az is a rendszer egyenlőtlenségét mutatja, hogy a fideszes önkormányzatok egy főre vetítve kétszer-háromszor annyi pénzhez jutnak, mint az ellenzéki vezetésű települések.

Magyarország tavaly áprilisban nyújtotta be a helyreállítási tervét, azonban a korrupcióellenes jogszabályi keret hiányosságai miatt eddig elvesztettük a 13 százalékos előleget, amely hazánk esetében 326 milliárd forint lett volna, de csak tavaly decemberig lehetett igényelni. A korábban várt 7,2 milliárd euró helyett pedig maximum 5,8 milliárdot kaphat Magyarország vissza nem térítendő támogatásként, ami 1,4 milliárd eurót, azaz 560 milliárd forintot jelent mínuszban. Sőt, még az előbbi összeg 70 százalékát is elveszítheti az ország, ha december 31-ig nem sikerül megállapodni.

Daniel Freund végezetül leszögezte, minden bizonnyal óriási nyomás nehezedik az Európai Bizottságra a magyar kormány részéről, de ennek nem szabad engedni. (Népszava)

forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top