Politika

Az amerikai hírszerzés szerint Orbán már novemberben tudta, hogy Putyin Ukrajna lerohanására készül

nyugatifeny.hu

Beavatták.

Washington Post hosszú cikkben írt az ukrajnát érintő orosz támadás előzményeiről, melyben európai és amerikai kormánytagok mesélik el, mit tudtak, hogyan készültek az egyre jobban várható orosz támadásra.

A cikkben szó esik Magyarországról is, így kiderül, hogy

a magyar kormány már tavaly novemberben tudhatott az Ukrajna megszállására irányuló orosz tervekről.

A Washington Post részletes leírást ad egy nem nyilvános brüsszeli találkozóról, ahol Avril Haines, az amerikai hírszerzés vezetője a NATO-tagok nagykövetei előtt ismertette a Kreml szándékait. Az amerikai hírszertés akkor már pontos információkkal rendelkezettaz orosz tervekről műholdképek, lehallgatások és ügynöki jelentések alapján.


A brit küldött, aki támaszkodhatott saját hírszerzése jelentéseire, felállt, és indulatosan közölte, hogy

amit az amerikaiak mondanak, az igaz.

A Washington Postnak nyilatkozó egyik forrás szerint az ülésen részt vevők három táborra szakadtak: számos nyugat-európai ország úgy vélekedett, Ukrajna lerohanása nem fog megtörténni, őrültség lenne Putyin részéről, a csapatösszevonások az ukrán határnál a nyomásgyakorlás diplomáciai eszközei.

A kelet-európai tagországok közül többen azt gondolták, hogy Putyin támadni fog ugyan, de csak visszafogott mértékben, „kiharap egy újabb szeletet az ukrán almából”.

De a britek és a balti államok elhitték a totális invázióról szóló értesüléseket.

Mivel a brüsszeli találkozón hivatalból jelen kellett lennie a magyar NATO-képviseletnek is, ezért ha továbbították az ott elhangzottakat, akkor

Orbán Viktor és környezete november óta tudhatta,


mire készül Putyin. Ami azért is érdekes, mert a magyar miniszterelnök békemisszióként ünnepeltette februári moszkvai útját, a kormánypropaganda pedig nem győzött gúnyolódni azokon, akik szerint Putyin támadni fog.

(Washington Post / 444.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top