Politika

Veszélybe kerülhet Debrecen ivóvize a kínai akkumulátorgyár miatt

nyugatifeny.hu

A város ivóvízbázisa a jelenlegi állapotában nem bír el egy ekkora terhelést.

Beszámoltunk róla, hogy Debrecenben hozza létre második európai üzemét a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL).

Gondola Zsolt, a Civil Fórum önkormányzati képviselője a tervezett debreceni beruházással kapcsolatban hangsúlyozta: Debrecen arra sincs felkészülve, hogy kilencezer új munkavállalónak és esetlegesen a családtagjaiknak kellő infrastruktúrát (lakáshatást, oktatást, közlekedési lehetőséget) biztosítson úgy, hogy a jelenleg is itt élők ennek ne lássák valamilyen mértékben a kárát.

“Megint úgy döntöttek egy gigantikus debreceni beruházásról, hogy arról előzetesen nem tájékoztatták a helyieket. Egy ilyen akkumulátorgyár szakértők szerint legalább annyi vizet fogyaszt, mint amennyit egy népesebb lakótelep,

a város ivóvízbázisa pedig a jelenlegi állapotában nem bír el egy ekkora terhelést”

— mondta a Népszavának Gondola Zsolt.

Hozzátette: az eddigi információk szerint – mivel helyben és a környéken már nincs szabad munkaerő –

ázsiai munkavállalókkal töltenék majd fel a létszámot,

ám az nagy kérdés, hogyan oldja meg a város csaknem tízezer plusz ember utaztatását, lakhatását.


A városháza a fent említett problémákkal kapcsolatban a lapnak azt válaszolta: a Debrecen 2030 elnevezésű stratégiai program a város életének minden területén biztosítja, hogy lépést tudjanak tartani a gazdasági növekedéssel. Óvoda- és bölcsődeépítések, közlekedési, egyetemi és szakképzési fejlesztések zajlanak, utóbbiak épp a jelentős mértékben megnövekedett munkaerőigényt hivatottak biztosítani.

Tervezési vagy kivitelezési fázisban van számos lakóterületi fejlesztés, amelyek részben önkormányzati, részben magánberuházással több ezer új lakás építését jelentik.

Az ivóvízbázist féltő felvetésre úgy reagáltak: ma a város éves vízigénye a felét sem éri el a 80-as évek vízfogyasztásának, s még ebben az extrém száraz időszakban sem kellett semmilyen korlátozó intézkedést hozni. Azt ígérték, a Civaqua-program révén Debrecen vízellátását az iparfejlesztési folyamatokat is figyelembe véve, hosszútávon biztosítani fogják.

(Népszava) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top