Politika

Nincs kegyelem: Milliós büntetést kapott egy bolt, mert egy egyszerű hiba miatt megszegte az árstopot

nyugatifeny.hu

Az eset még februárban történt.

Komolyan vette a fogyasztóvédelem a hatósági ár februári bevezetését az alapvető élelmiszereknél. Rögtön az első napon helyszíni vizsgálatokat tartott a boltokban, az Aldi egy pécsi üzlete pedig fennakadt a rostán. A kiskereskedelmi lánc elismerte, hogy

tíz forinttal drágábban

adta a cukrot, mint a jogszabály előírta. De szerinte nyilvánvalóan adminisztratív tévedés történt.

Egymillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal az Aldi Magyarországra, mert a kiskereskedelmi lánc egyik pécsi boltja megbukott a hatóság helyszíni szemléjén.

Az eset még februárban történt, de csak most hétfőn vált ismertté, miután az elmarasztaló határozatot feltöltötték a fogyasztóvédelmi portálra.


A hatóság 2022. február 1-jén tartott ellenőrzést az egyes alapvető élelmiszerek hatósági ára kapcsán, illetve általánosan a hagyományos kereskedelmi egységekre vonatkozóan. Ekkor vezették be először átmenetileg az árstopot.

A hatóság ekkor adatszolgáltatásra szólította fel a vállalkozásokat, ami kiterjedt a 2021. október 15-én alkalmazott eladási árakra. Így derült ki, hogy az Aldi szóban forgó pécsi boltjában 2021. október 15-én 229 forint volt az ugyanilyen márkájú kilós kristálycukor.

Tehát a kiskereskedelmi lánc az engedélyezett árnál 10 forinttal drágábban kínálta a terméket.

Az Aldi szerint nyilvánvaló

adminisztratív tévedés

történt, és két másik fajtájú kristálycukor 239 forintos árát szerepeltette tévedésből, mert ez „optikailag könnyen összetéveszthető volt” a 229 forintos árral. A cég a tévedés észlelése után haladéktalanul helyesbítette az árazást. A hiba nem volt jelentős: a helyszíni szemle napján 64 túlárazott kristálycukrot értékesítettek az üzletben.

Hiába, az Aldi megsértette az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő ármegállapításról szóló kormányrendeletet, amely 50 ezer forinttól 3 millió forintig bírságolható. Azt a hatóság is leszögezte, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a jogsértés csak az ellenőrzés napján, néhány órán keresztül állt fenn, illetve a vállalkozás az eljárásban együttműködő volt.


Ugyanakkor nem tekinthetett el attól, hogy az Aldi kereskedelmi tevékenységének gazdasági súlya meghatározó, és hogy a hatósági árak rendelkezésének betartása kiemelkedően fontos a magyar családok védelme szempontjából. Mindezt mérlegelve állapította meg az egymillió forintos bírságot.

Egyébként a hatóság több hatósági áras terméket is vizsgált az Aldi pécsi boltjában. A kristálycukrot leszámítva a többi esetében a 2021. október 15-én érvényben lévő eladási áron történt az értékesítés.

(via HVG) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top