Politika

Nem tudnak leállni Orbánék: Újból vétózott a magyar kormány, hogy védjék Oroszországot

nyugatifeny.hu

Egyedül Magyarország nem támogatja a kezdeményezést.

Egyedül Magyarország nem csatlakozott ahhoz az uniós határozathoz, amelyik az ENSZ Emberi Jogi Tanácsánál indítványozta Oroszország ellenőrzését — számolt be róla az AFP hírügynökség értesülésére hivatkozva a Barron’s amerikai hetilap. A kezdeményezést Luxemburg vállalta magára, majd ehhez további 25 tagállam csatlakozott.

Mint írták,

Magyarországon kívül minden EU-tagország egyetértett

csütörtökön abban, hogy felkérik az ENSZ-t, hogy jelöljön ki egy szakértőt az oroszországi jogi helyzet megfigyelésére — közölte a portál diplomáciai forrásokra hivatkozva.


Hetekig tartó intenzív megbeszéléseket követően az EU 26 tagállama megállapodott abban, hogy állásfoglalást készítenek, amelyben sürgetik az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy lépjenek fel Oroszországgal szemben — mondta két diplomata az AFP-nek.

Az Oroszországban tapasztalható visszaélések miatt akarták meghozni a határozatot, azért mert Moszkva rendszeresen megsérti a gyülekezéshez, illetve a szabad véleménynyilvánításhoz való jogokat, cenzúrát alkalmaz, valamint megfélemlíti, és bünteti azokat, akik bírálják az Ukrajna ellen vívott háborút.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt hétfőn felszólaló Nada al-Nashif, az ENSZ jogokért felelős főképviselő-helyettese elítélte az emberek elleni megfélemlítést, korlátozó intézkedéseket és szankciókat (Oroszországban), amely ellenzi az ukrajnai háborút.

“Ezek a tettek aláássák az alkotmányban biztosított alapvető szabadságjogok gyakorlását, beleértve a gyülekezési, véleménynyilvánítási és egyesülési jogot”

— figyelmeztetett a Nada al-Nashif.

Nashif kifogásolta az “újságírókra gyakorolt ​​nyomást, az internetes források blokkolását és a cenzúra egyéb formáit”.

Közölte: ezek “összeegyeztethetetlenek a médiapluralizmussal, és sértik az információkhoz való hozzáférés jogát”.


Politico beszámolójában arról írt, hogy a kialakult helyzet ennél is súlyosabb. A lap uniós diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy

az uniós szintű fellépést vétófenyegetéssel akadályozta meg a magyar kormány.

A témával kapcsolatban a hvg.hu megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályát, hogy mi az oka a magyar távolmaradásnak, egyelőre nem kaptak választ.

(barrons.com / politico.eu / hvg.hu) |forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Kattints a hozzászóláshoz

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top