Politika

Elszámolta magát Varga Mihály: Vérfagyasztó adatok derültek ki magyar gazdaságról

nyugatifeny.hu

Még a világjárvány alatt sem voltak ennyire borúlátók a magyarok.

Megdöbbentő adatok derültek ki a magyar gazdaságról: még a koronavírus-járvány óta sem volt ennyire kedvezőtlen a hangulat az üzleti szférában, a fogyasztók pedig még az akkorinál is sokkal borúlátóbbak.

Az üzleti bizalmi index négy hónapja került a negatív tartományba, ami azt jelenti, hogy jóval több lett a negatív kilátásokkal számoló cég, és egyre kevesebb vállalat tekint optimistán a jövőre Magyarországon. Ugyan novemberben kissé javultak a szolgáltató és kereskedelmi cégek várakozásai, mindez csak arra volt elegendő, hogy valamelyest korrigálni tudják a rendkívüli októberi visszaesést — derült ki a GKI Gazdaságkutató által végzett felmérésből, melyet az EU támogatásával készítettek.

Az ipari termelés ugyan hónapok óta növekszik, az ipari várakozások április óta romlanak,

jelenleg ez a 2020 év végi állapotokat tükrözi.

Kedvezőtlenebbé vált novemberben az elmúlt időszaki termelés, a teljes rendelésállomány – ezen belül különösen az export -, valamint a készletek megítélése is.


Az építőipar drámai visszaesése után. pedig nem meglepő, hogy az ágazatban dolgozó vállalkozások hangulata novemberben már negyedik hónapja romlott, s ezzel 26 havi mélypontjára került. A mélyépítők kilátásai lényegesen romlottak, viszont a magasépítőké hibahatáron belül javult.

Némileg kedvezőbb hír, hogy novemberben megállt az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandóságának romlása, de még így is több a létszám csökkentését, mint bővítését tervező cég. Az ipar területén továbbra is jelentős romlást mértek, amihez kapcsolódik az is, hogy a lakosság munkanélküliségtől való félelme hat hónapos erősödés után kissé csökkent.

A kutatásból az is kiderült, hogy a cégek nagyobb fele továbbra is áremeléseket tervez, a kereskedelemben közel kétharmaduk.


A felmérés kitért arra is, hogy ugyan minden ágazatban és a fogyasztók körében is javult a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése, ám ez továbbra is nagyon pesszimista és még

a szeptemberi szintet sem éri el.

A lakosság saját pénzügyi helyzetét ugyan jobbnak értékelte, mint októberben, de még ezzel együtt is jóval rosszabbnak, mint a koronavírus-válság kezdetén. A saját jövőbeli megtakarítási képesség megítélése február óta szinte egyenletes ütemben és folyamatosan gyengült, ami novemberben is folytatódott.

(hvg.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top