Politika

Elindult a roham: Tömegesen mennek külföldre a magyarok, hogy tankolhassanak

nyugatifeny.hu

Kinek mit intézett a kormánya.

Jelentősen beindult a benzinárstop eltörlése után a negatív benzinturizmus, ami azt jelenti, hogy a határhoz közel élő magyarok közül egyre többen tankolnak külföldön — ennek az az oka, hogy a szomszédos országokban olcsóbban lehet üzemanyaghoz jutni, mint Magyarországon.

Szlovákiában a 95-ös benzin körülbelül 50, a gázolaj 60 forinttal olcsóbb, Romániában pedig a benzinen literenként 100, a gázolajon pedig

akár 110 forintot is spórolhatnak

a keleti határon átkelő autósok.

A drávaszabolcsi határátkelő után található első horvátországi benzinkúton — ahol a 95-ös benzin literenként 118, a gázolaj 122 forinttal olcsóbb, mint Magyarországon — egyre több magyar rendszámú autó fordul meg, számolt be róla az RTL Híradó.

“Ha valaki a határ közvetlen közelében lakik, és üres tankkal indul el, vagy majdnem üres tankkal, és teletankolja, akkor tud egy

5-6 ezer forintnyi megtakarítást elérni”

— számolt be tapasztalatairól egy ingázó magyar autós.

Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere arról számolt be, hogy a település lakói a tankolás mellett sokszor már a bevásárlást is Romániában teszik meg az alacsonyabb árak miatt.

“Annyit tudok még hozzátenni, hogy az önkormányzatunk is a jövő héttől onnan fog tankolni.

Romániában fogunk tankolni.

Közösségi adószámunk van, ott fogjuk megtankolni az autóinkat”

— mondta a polgármester.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára elmondta, leginkább a 27 százalékos áfával magyarázható, hogy a környező országokban jóval olcsóbb az üzemanyag, mint Magyarországon.

AZ RTL érdeklődött a kormánynál, hogy tervezik-e csökkenteni az üzemanyagokra kivetett áfa mértékét, de választ nem kaptak kérdésükre.


A szakértők jelentős áremelkedésre számítanak 2023 felében az üzemanyagpiacon. Ha a világpiaci folyamatok a várakozások mentén alakulnak, úgy a magyar töltőállomásokon 800 forint fölötti literenkénti árazás is realizálódhat mind a benzin, mind a gázolaj esetén.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője közölte, a nyersanyag oldalán mutatkozó kockázat miatt számolni kell azzal, hogy középtávon Magyarországon is nagyságrendekkel drágulhat a tankolás.

(rtl.hu / index.hu) | forrás




Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top