Politika

Mint a leprást, úgy kerülik a V4 országok vezetői az oroszbarát magyar partnereket

ezalenyeg.hu

Orbán Viktor aktívan terjeszt hülyeségeket a háborúról – jelentette ki egy lengyel szakértő, aki szerint a cikivé vált magyarokkal már senki sem akar találkozni. Emiatt az aktuális V4 csúcstalálkozó előtt mindenki arról tanakodik Varsóban, Pozsonyban és Prágában, hogy mit tegyenek.

 

A magyar kormány háborúban képviselt álláspontjáról cikkezett a Guardian, amit magyarul az rtl.hu szemlézett.

A brit lap feleleveníti, hogy míg más országok vezetői azon vannak, hogy Ukrajna szövetségeseként tüntessék fel magukat, addig sem Orbán, sem a külügyminisztere nem látogatott az országba a háború kezdete óta. Szijjártó Péter Moszkvába azonban elutazott júliusban.

Orbánnak még néhány konzervatív barátja is riadtan figyeli, ahogy a miniszterelnök Oroszországnak udvarol, ez pedig hatással volt a lengyel-magyar kapcsolatokra is.

Sławomir Dębski, a lengyel kormányhoz közel álló varsói Lengyel Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója szerint Orbán Viktor Oroszországgal kapcsolatos álláspontja gyakorlatilag véget vetett a kétoldalú kapcsolatoknak, valamint a visegrádi négyek – Lengyelország, Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia – tevékenységének.

A magyarokkal már senki sem akar találkozni. Most, amikor aktuális a csúcstalálkozó, mindenki arról tanakodik Varsóban, Pozsonyban és Prágában, hogy mit tegyünk

– mondta Dębski, aki szerint az is a probléma része, hogy Orbán Viktornak a közös európai állásponttal való szakítása nagyon nyilvánosan történik.

Egyszerűen befoghatták volna a szájukat. Nézzük meg Ausztriát, ők talán osztják a magyar álláspontok egy részét, de egyszerűen csendben maradnak, és nem kerülnek reflektorfénybe. Ezzel szemben Orbán Viktor aktívan terjeszt hülyeségeket a háborúról

– tette hozzá.


A Guardian felidézi azt is, hogy Orbán Afganisztánhoz hasonlította Ukrajnát, ami kisebb diplomáciai botrányt okozott, illetve hogy Magyarország komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy több orosz üzletember is lekerüljön az Európai Unió szankciós listájáról. Megjegyzik, a magyar kormány a legtöbb más európai országgal ellentétben nem utasította ki az orosz diplomatákat a háború miatt, egyesek pedig attól tartanak, hogy a schengeni övezet nyitott határai miatt Oroszország Budapestet használja bázisként a kémkedési műveletekhez Európa-szerte.

A lap felemlegeti, hogy egy új törvény lehetővé tette a honvédelmi miniszter számára, hogy elbocsássa a hadsereg 45 év fölött tisztjeit, és bár a kormány azt állítja, hogy a lépést a fiatalítás indokolja, a kritikusok megkérdőjelezik az időzítést. A Guardiannek nyilatkozó Rácz András Oroszország-szakértő szerint rendkívül szokatlan, hogy egy NATO-ország egy olyan feszült helyzetben, mint a mostani, amikor minden más ország erősíti a fegyveres erőit, alapvető átszervezésekről és leépítésekről dönt.

forrás
Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top