Politika

Orbán minisztere szerint csak a kiváltságosoknak jár a kultúra, de Budapest intézményei ajtót nyitnak a rászorulóknak

ezalenyeg.hu

Tizenkét év orbáni kormányzás után lehullt a lepel, Csák János mondataiból kiderült, hogy az oktatás és az egészségügy mellett a kultúrát is semmibe veszi az Orbán-kormány. Bősz Anett, Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese szerint viszont azoknak is joguk van színházba és könyvtárba járni, szabadidejüket minőségi módon eltölteni, akik ezt a megélhetési válság miatt nem engedhetik meg maguknak.

 

Tizenkét év orbáni kormányzás után lehullt a lepel, Csák János mondataiból kiderült, hogy az oktatás és az egészségügy mellett a kultúrát is semmibe veszi az Orbán-kormány. A kulturális és innovációs miniszter szerint a kulturális intézményeket azoknak kell eltartania, akiknek van rá pénzük. Az Orbán-kormány a jövőben ugyanúgy megszorításokkal akarja kivéreztetni a kulturális intézményeket, ahogy tette azt az iskolákkal, a kórházakkal, valamint az önkormányzatokkal.

Csák János, kulturális és innovációs miniszter a kultura.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy ideje, hogy a kultúrát ne az állam tartsa el, hanem a fogyasztók, hiszen többszörösére nőtt a háztartások átlagos vagyona az elmúlt évtizedben. Azt nem tette hozzá, hogy az átlagot a közpénzen felhízlalt NERisztokrácia szűk rétege húzza fel, a magyarok elsöprő többségének viszont nem hogy több, de a megszorítások, az orbáni árstop-infláció és a rezsirablás miatt inkább kevesebb pénze van a kultúrára.

A Demokratikus Koalíció elutasítja az Orbán-kormány kirekesztő felfogását, amely szerint csak a kiváltságos keveseknek joguk élvezni a településük által nyújtott kulturális és szabadidős lehetőségeket


– reagálta minderre online sajtótájékoztatóján dr. Bősz Anett. Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese szerint azoknak is joguk van színházba és könyvtárba járni, szabadidejüket minőségi módon eltölteni, akik ezt a megélhetési válság miatt nem engedhetik meg maguknak.

A DK-s politikus példákat is sorolt arra, hogy miket tett eddig ennek érdekében a főváros:

  • Ezért indították el a Nappali Menedék Programot: akiknek a hétszeres rezsiemelés miatt súlyos problémát jelent a téli fűtés- és áramszámla kifizetése, azok a könyvtárakban is átveszélhetik a napjuk egy részét, és az időt a diákok házifeladat-írással, mások olvasással, internetezéssel tölthetik.
  • Ingyenes belépést tettek lehetővé rászoruló családoknak a Lumina Parkba, továbbá hátrányos helyzetű családokból érkező, iskolás gyerekek számára biztosítottak ingyenes belépési és korcsolyabérlési lehetőséget a Városligeti Műjégpályán.
  • Mindezeken kívül tovább keresik annak lehetőségeit, hogyan segíthetik a megélhetési válságban az alacsony keresetűeket, a munkanélkülieket és a nehéz helyzetben lévő nyugdíjasokat a színházi előadások és más kulturális, szabadidős programok látogatásában.





Segítsd fennmaradásunk!
Csatlakozz hozzánk!



Legnépszerűbb

Az 1848-as szabadságharc idejében a bátor ifjak 12 követelésében az első (így legfontosabb) pont az volt, hogy ne legyen CENZÚRA.

Mi ennek eleget téve oldalunkról kiűzzük a cenzúrát és a híreket teljes formában ferdítés nélkül, annak eredetiségét megőrizve közöljük olvasóink felé.

Csatlakozz hozzánk!

Független hírek © 2018 Themetf

To Top